2024.03.29. - Auguszta

Pizzafûsszerrel a gyulladás ellen

Pizzafûsszerrel a gyulladás ellen
Berlin - Az oregánó nem csak pizzafûszerként állja meg a helyét - egy olyan anyagot is tartalmaz, amelynek többek közt gyulladásgátló hatása van - fedezték fel a bonni egyetem és a zürichi mûszaki fõiskola kutatói.

Az oregánóban található béta-kariofillén (E-BCP) hatóanyagot gyulladtmancsú egerekbe fecskendezték be, mire tízbõl hét esetben a tünetek enyhültek - írta a Die Welt címû német napilap.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az E-BCP sok fûszer- és élelmiszernövényben elõfordul, így például a bazsalikomban, a rozmaringban, a fahéjban és a feketeborsban. Az viszont újdonság, hogy jótékony hatással lehet a szervezetre. További egérkísérletek során az is kiderült, hogy a csontritkulás ellen is hatékonyan bevethetõ - mondta Andreas Zimmer bonni professzor.

A mûködés lényege a következõ: a béta-kariofillén a sejtmembránra csatlakozva megváltoztatja a sejt viselkedését, mire az kevesebb gyulladásserkentõ jelanyagot bocsát ki.

Az E-BCP ezzel új gyógyszeralapanyag lehet. Nagy elõnye, hogy a természetben gyakori, továbbá, hogy hasonló hatású társaival szemben nincs tudatmódosító hatása.

Aki mostantól oregánóval fûszerezi az összes ételét, mégse él feltétlenül egészségesebben. A hatóanyag ugyanis csak akkor fejti ki hatását, ha az anyagcsere-folyamatok egyensúlya megbillent - magyarázta Zimmer professzor. Úgy van ez, mint az antidepresszánsoknál, amelyek depresszió esetén segítenek, az egészséges embernek azonban nem lesz tõlük jobb kedve.