Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Korábbi vizsgálatokban azt találták, hogy a kisgyerekeket nevelõ családokban nem figyelnek erre a szempontra: a fiatal szülõk olvassák el a legritkábban a készételeken föltüntetett adatokat a só- és zsírtartalomról, noha az a gyermekek szempontjából is fontos volna.
Crystal Smith-Spangler és munkacsoportja számítógépes modelt készítetett arra, miképpen alakulna a sócsökkentés az élelmiszeripar közremûködésével, megegyezés alapján, illetve akkor, ha ezt sóadó bevezetésével igyekeznének kikényszeríteni.
Eredményeik szerint az élelmiszeripar együttmûködésével az egészségügyi vezetés az amerikaiak sófogyasztását 9,5 százalékkal csökkenthetné, ami a 40-85 éves emberek körében 513.885 szélütést és 480.385 szívinfarktust elõzne meg.
Számításaik szerint a sóadó bevezetése az ország területén élõk sófogyasztását csak hat százalékkal mérsékelné. A kutatók szerint a túlzott nátriumhasználatot az iparban már eddig is több helyen adóztatták, ám az áremelkedés nem csökkentette az igényeket. Ráadásul a só olcsó, az élelmiszerek sótartalmát pedig azok bonyolult összetétele miatt nehéz kiszámolni, ami az adóztatás mértékének kiszámítását alaposan megnehezítené.