Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az európai országokban minden második ember - akár férfi, akár nõ - valamilyen szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Érthetõ, hogy ennek a betegségcsoportnak a megelõzése kiemelt jelentõségû közegészségügyi feladat. Ez magyarázza, hogy a korszerû étrend szerint ajánlott hetenként két-három alkalommal valamilyen halételt fogyasztani.
C. B. Huang és J. L. Ebersole szerint az omega-3 zsírsavak hatását az emberi szervezet belsõ folyamataira már igen alaposan tanulmányozták, de eddig nem foglalkoztak azzal, hogy a szájüreg kóros folyamatait milyen módon és mértékben befolyásolják ezek az anyagok. Az is érdekelte õket, hogy a szájüregben lévõ, sokféle baktérium fejlõdését, szaporodását gátolják-e az ételekben lévõ olajok. Idõs, japán emberek ötesztendei megfigyelése alapján írták meg dolgozatukat. Azt találták, hogy a halolaj igen eredményesen megelõzte a szájüregben megjelenõ fertõzéseket. Úgy észlelték, hogy a sok halat fogyasztó idõs emberek szájában a fogíny gyulladása, károsodása lényegesen ritkább jelenség, mint azoknál, akiknek szervezetébe ezek a halhúsban lévõ olajok csak igen kis mennyiségben jutnak be.
"Ez azt jelenti, hogy az omega-3 zsírsavak gyógyszerként történõ alkalmazását még gyakrabban ajánljuk - monda Huang. - Célszerûnek tûnik ezek további vizsgálata, akár fogkrém vagy rágógumi formájában is".
Nigel Carter, az angol fogorvosok egyik vezetõ személyisége hangsúlyozta, hogy a vizsgálat eredményei igen jelentõsek, mert a fogíny gyulladása a leggyakoribb szájüregi betegség, és nem csak a fogak korai kihullásában, hanem súlyos, belsõ szervi betegségekben is szerepet játszik.