Kínában és a Távol-Keleten évszázadok óta fogyasztják a vörös rizst, ami úgy készül, hogy a fehér rizst vörös színû élesztõgombával kezelik, ami a kínai konyhában fontos fûszer, tartósítószer, ételkiegészítõ. A pekingi kacsa különös színe ugyancsak a vörös rizsnek köszönhetõ.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Ezért indult el az ötéves tanulmány Kínában, ahol csaknem ötezer koszorúérbeteget vettek be a vizsgálatba. Véletlenszerû beválasztás szerint, szívinfarktus után a betegek fele a vörös rizs kivonatát tartalmazó kapszulát szedte, a másik csoport hatóanyag nélküli kapszulát kapott.
David M. Capuzzi, a tanulmány amerikai vezetõje és kínai munkatársai azt találták, hogy öt év alatt a vörös rizsbõl készült gyógyszer a szívroham ismétlõdésének kockázatát 45 százalékkal csökkentette, egyharmadával lett kisebb a szívmûtétek gyakorisága. Általában jelentõsen javultak azoknak az életkilátásai, akik az XZK elnevezésû kapszulát kapták.
Tekintve, hogy a vörös rizsbõl kivont anyag bõségesen tartalmazza a sztatint, a kezelt betegek vérkoleszterin szintje megfelelõen csökkent.
A munkacsoport azt is fölvetette, hogy eredményeik alapján olyan szívbetegek, akik valamelyik sztatin gyógyszert szedik, de mellékhatások miatt a kezelésnek nehézségei vannak, áttérhetnek a kínai kapszulára. Ezzel kapcsolatban viszont szakértõk további vizsgálatokat tartanak szükségesnek.
Gond az, hogy itt kizárólag kínai szívbetegeket kezeltek a kapszulával és nem lehetetlen, hogy a nem kínai emberek más módon és mértékben reagálnak erre a készítményre.