2021.04.19. - Emma

A diabétesz hatalmas árat követel a szegényebb országoktól

A diabétesz hatalmas árat követel a szegényebb országoktól
A diabétesz és szövõdményei, köztük a szélütés és szívbetegségek hatalmas pénzügyi terhet rónak a következõ években a szegényebb országokra - állítja egy kedden közzétett jelentés.

"A diabétesz a fejlett országok betegségébõl az olyan fejlõdõ országok betegségévé válik, mint India és Kína, ami az egészségügyi költségek emelkedése miatt nyomást jelenthet majd egészségügyi rendszereikre" - vélekedett Philip Clarke, a Sydneyi Egyetem közegészségügyi fakultásának munkatársa.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Clarke és kutatócsapata húsz országból 11 140 súlyosan cukorbeteg páciens egészségügyi adatait elemezte, beleértve az elszenvedett szövõdményeket is, valamint a kórházi tartózkodás idõtartamát és költségeit. Mindezek alapján megállapították, hogy a szegényebb országokban egyre komolyabban érinti az egészségügyi költségeket a diabétesz.

A jelentés szerint Ázsiában (1. csoport) és Kelet-Európában (2. csoport) a páciensek között nagyobb számban fordultak elõ egyes események - például szélütés -, mint a fejlett piacgazdaságokban (3. csoport), kisebb volt a kórházi kezelés aránya, ám hosszabb idejû a kórházi tartózkodás.

Míg Kínában az egy fõre jutó éves egészségügyi kiadás átlagosan 216 nemzetközi dollárnak felel meg, addig egy olyan cukorbeteg kezelése, akinél szélütés is jelentkezik, ennek éppen tízszeresébe, 2166 dollárba kerül - írták a PLoS Medicine címû nyílt hozzáférésû tudományos folyóiratban (www.plosmedicine.org) megjelent tanulmány szerzõi. (A számításban használt nemzetközi dollár az adott országbeli vásárlóértékkel korrigált amerikai dollár.)

A tanulmányban Kína, India, Malajzia, a Fülöp-szigetek (1. csoport), Csehország, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Oroszország, Szlovákia (2. csoport), valamint Ausztrália, Kanada, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Hollandia, Új-Zéland és Nagy-Britannia szerepelt (3. csoport).

Világszerte mintegy 250 millió embernek van diabétesze, a növekvõ esetszám háromnegyede a fejlõdõ országokból származik.