Újabb tanulmányok igazolták, hogy a csokoládé jótékony hatással van az érrendszerre, és rendszeres fogyasztása csökkenti a szélütés kockázatát.
Egy felmérés viszont ellenkezõ eredménnyel járt. A csokoládéban lévõ kakaó sok flavoidot tartalmaz, amely a kutatók szerint gátolja a véralvadékok kialakulását. A kanadai Hamiltonban lévõ McMaster Egyetem tudósai három kutatás eredményeit elemezték.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A második tanulmány során ezerkétszáz személyt vizsgáltak, és megállapították, hogy heti ötven gramm csokoládé a felére csökkenti az agyi infarktus rizikóját. A harmadik vizsgálat viszont az édesség egyetlen védõ funkcióját sem támasztotta alá. Sarah Sahib kutató véleménye szerint elsõsorban azt kellene tüzetesebben elemezni, hogy valóban a csokoládé csökkenti-e a szélütés kockázatát, vagy pedig az eleve egészségesebb emberek fogyasztanak inkább több édességet. A tudósok áprilisban egy neurológuskonferencián ismertetik eredményeiket Torontóban.