rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • Új esély a rákterápiában

 • A nõk leggyakoribb daganatos megbetegedése az emlõrák, melynek több szövettani megjelenése lehet. Vannak enyhébb formái, de rosszabb prognózisúak is. A betegség egyik, elterjedt formájának kezelésére dolgozták ki a gátolt érképzés módszerét, s az ahhoz szükséges gyógyszert, amelynek alkalmazása a szakorvos szerint nemcsak az emlõrákosok esélyeit javíthatja.

  Az emlõdaganatos betegeknek mintegy egynegyede szenved HER2-pozitív emlõrákban, ami e betegségnek egy jól körülhatárolható csoportja.

  - Mit jelent a HER2-pozitív megjelölés?

  A kérdésre Bittner Nóra, az Országos Onkológiai Intézet onkológus fõorvosa válaszol.

  - A HER2-fehérje fontos szerepet tölt be az egészséges sejtek szabályozási folyamataiban, ám túlzott mennyisége elõsegíti a daganatos folyamat kialakulását, fenntartását és terjedését is. A HER2-pozitív emlõrákos betegeknél a normálisnál sokkal több HER2-receptrofehérje található a sejtek felszínén, melyek jól reagálnak egy új, célzott, biológiai kezelésre.

  - Milyen új kezelésrõl van szó?

  - Tudjuk, hogy az emlõrák terápiája többféle kezelési mód önálló vagy kombinált alkalmazását jelenti. Ilyen kezelési módszerek lehetnek: a kemoterápia (ami gyógyszeres daganatölõ kezelés), a sugárterápia, a sebészeti beavatkozás (a teljes emlõ, vagy csak egy részének eltávolítása), a hormonkezelés, a szisztémás, vagyis a szervezet egészét érintõ gyógyszeres kezelési módszer és a helyi kezelés. Napjainkban a daganatellenes terápiák új hulláma jelent meg a klinikai gyakorlatban, olyan új gyógyszercsoporttal, amelyeknek a hatása már célzottan a daganatos sejtekre irányul. Ez az úgynevezett biológiai kezelés, melyet a hagyományos kemoterápiával kombinálva lehet alkalmazni - foglalja össze a fõorvos a legfontosabb tudnivalókat, nyomatékosítva: - Vizsgálatok igazolták, hogy a HER2-pozitív emlõrák agresszív lefolyású, és kevésbé érzékeny azokra a standard kezelésekre, melyekre a HER2-negatív típusú betegek jól reagálnak. Ezért örvendetes, hogy ma már létezik olyan célzott HER2-ellenes terápia, mely alkalmas a HER2-pozitív emlõrák hatékony kezelésére. Az új esélyt a gátolt érképzés módszere jelenti. A rosszindulatú daganatok környezetében új erek képzõdnek, a cél ezek blokkolása, elpusztítása, hogy képtelenek legyenek a rosszindulatú daganatot "táplálni". Mivel a daganatos sejtek nem jutnak táplálékhoz, elpusztulnak. Az új módszer nagy elõnye, hogy csak a daganatos sejteket pusztítja el, az egészségeseket nem. A kezeléshez szükséges gyógyszer, amit a kemoterápiával együtt, infúzióban alkalmaznak, hetente kétszer-háromszor ambulánsan is beadható.

  - Csak a HER2-pozitív emlõrákosok számára jelent új esélyt ez a terápia?

  - Nem. Az áttétes emlõrákon kívül vastag- és végbélrák, elõrehaladott és áttétes tüdõrák, áttétes veserák esetén is alkalmazható. Gátolja a betegség elõrehaladását, és növeli a túlélési periódust, minõségi életet biztosítva a beteg számára, az áttétek pedig jó eredménnyel operálhatók.

  - Milyen mellékhatásokkal kell számolni?

  - Elõfordulhat magas vérnyomás, különféle vérzések, fehérje megjelenése a vizeletben, vérrögképzõdés, ami esetleg infarktust, vagy agyvérzést okoz, hasi fájdalom, a bélrendszer károsodása, de ez a felsorolás - mint más gyógyszerek alkalmazásakor is - csak a veszély lehetõségére utal.

  - Kik kaphatnák a kezelés során alkalmazott gyógyszert?

  - Jelenleg több ezer betegen vizsgálják hatását. Most még az OEP külön engedélye szükséges hozzá, kezelõorvosi ajánlás alapján, de remélhetõleg 1-2 éven belül már minden rászoruló megkaphatja, társadalombiztosítási térítéssel. A közelmúltban Svájcban megtartott orvoskongresszuson is igen pozitívan nyilatkoztak róla a szakemberek, és esélyt jósoltak alkalmazása révén petefészek- és veserák, hasnyálmirigyrákban szenvedõ betegek számára is.

  Miközben szinte naponta hallani rákgyógyító "csodaszerekrõl", melyek elõbb utóbb valótlan szenzációnak bizonyulnak és az évente 7500 új emlõdaganatos nõ számára csak csalódást jelentenek a felcsillantott remények után, az Országos Onkológiai Intézet fõorvosa szerint az új terápia valóban kipróbált, hiteles, és - ha minden rákfajtában (amibõl 200-nál is több van) nem is alkalmazható - néhányban áttörõ siker érhetõ el alkalmazásával.


 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Tanácsok téli vitaminmegõrzésre

  Különösen a téli idõszakban lenne fontos, hogy a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsök, zöldség- és fõzelékfélék rendszeresen, naponta többször kerüljenek az asztalunkra, mert ezek lényegesek lehetnek az ilyenkor gyakoribb légúti betegségek megelõzésében. Mire kell figyelnünk a beszerzés, a tárolás, a tartósítás és az elkészítés során, hogy ezek az élelmiszerek minél kevesebbet veszítsenek értékes anyagaikból? A szüreteléstõl a fogyasztásig eltelõ idõ kulcskérdés, hiszen a termés vitamintartalma akkor a legmagasabb, amikor a zöldség-gyümölcs a legzamatosabb, legérettebb.

 • Nincs jótékony hatása a folsavnak és a D-vitaminnak, sõt még káros is lehet?

  A folsav, valamint a B-vitaminok szívre gyakorolt feltételezett jótékony hatásának vizsgálatát alig három év után be kellett szüntetni, mivel amellett, hogy semmiféle pozitív eredményt nem sikerült találni, kiderült, hogy a fenti kiegészítõk akár még ártalmasak is lehetnek.

  „Az eredmények megerõsítik számos nemrégiben megjelent vizsgálat következtetéseit: a B-vitaminpótló kezelés nem csökkenti a szívbetegségek kockázatát, viszont akár még veszélyes is lehet” - mondta el Alice H. Lichtenstein, a bostoni Tufts Egyetem táplálkozástan professzora.

 • Genetikai módosulat okozhatja a diszlexiát?

  Egy gyakori genetikai módosulat, amelyet a diszlexiával is kapcsolatba hoznak a szakemberek, megmagyarázhatja a gyenge olvasási készséget is olyanoknál, akiknek egyéb tanulási nehézsége nincs - állítják brit kutatók.

  "Ez az elsõ alkalom, hogy ugyanaz a genetikai változat bizonyult fontosnak a diszlexia és általában az olvasási nehézség felbukkanásában" - magyarázta Silvia Paracchini kutatásvezetõ, az oxfordi Wellcome Trust Humángenetikai Központjának munkatársa.

 • CT- és MR-vizsgálatok elõtt

  CT, MR, vizsgálat, MR-vizsgálatok rövid összefoglalója

  A radiológiai diagnosztika gyors fejlõdésének következtében mind újabb, modernebb vizsgálómódszerek jelentek meg és kerültek be a mindennapi gyakorlatba. A hagyományos módszerekkel szemben ezek szokatlanul bonyolultak lehetnek a beteg számára, a gépek nagy terjedelmükkel, mozgásukkal fokozhatják a betegek amúgy is meglevõ szorongását. Ez némileg talán csökkenthetõ, megelõzhetõ a vizsgálatok elõtti részletesebb tájékoztatással.

 • Új esély a rákterápiában

  A nõk leggyakoribb daganatos megbetegedése az emlõrák, melynek több szövettani megjelenése lehet. Vannak enyhébb formái, de rosszabb prognózisúak is. A betegség egyik, elterjedt formájának kezelésére dolgozták ki a gátolt érképzés módszerét, s az ahhoz szükséges gyógyszert, amelynek alkalmazása a szakorvos szerint nemcsak az emlõrákosok esélyeit javíthatja.

  Az emlõdaganatos betegeknek mintegy egynegyede szenved HER2-pozitív emlõrákban, ami e betegségnek egy jól körülhatárolható csoportja.

 • A koffein megakadályozhatja a sclerosis multiplex kialakulását

  A koffein akár meg is akadályozhatja a sclerosis multiplex (SM) kialakulását. A kisérleti eredmények tükrében, olyan gyógyszerek fejleszthetõk ki, amelyekkel autoimmun megbetegedések válhatnak gyógyíthatóvá.

  Sclerosis multiplexben a szervezet immunrendszerének T sejtjei megtámadják a myelint, amely a központi idegrendszer idegrostjait védõ zsírszöveti burok. Emiatt hegszövet alakul ki és megjelennek az SM tünetei: zsibbadás, gyengeség, izomkoordináció hiánya.

 • Nehezen tudnak felhagyni a tinik a dohányzással

  New York - A kezdõ kamasz dohányosok gyakran próbálnak meg leszokni a cigarettáról, de többnyire sikertelenül, és a függõség az eddig véltnél korábban kialakulhat - vélik kanadai kutatók.

  A Kanadai Rák Társaság által támogatott vizsgálatban megállapították, hogy a tinik az elsõ rágyújtás után általában két és fél hónappal már próbálkoznak a dohányzás elhagyásával, és átlagosan 21 hónappal késõbb már elvesztik bizalmukat abban, hogy képesek lennének erre.

 • Vissza lehet térni a hirtelen szívhalálból

  Az Egyesült Államok szenátusa megszavazta, hogy ez év októberét - az USA történetében elõször - egy drámai kórkép, a hirtelen szívhalál elleni küzdelemnek szenteljék. Magyarországon pedig mozgalom szervezõdik az újraélesztéssel kapcsolatos tevékenység megújítására és megerõsítésére. A hirtelen szívhalálból ugyanis vissza lehet térni az életbe, ha a korszerû újraélesztési technikákat idõben alkalmazzák. Októberben az USA minden intézménye tudatosítani, tanítani igyekszik az ország halálozási statisztikájának elsõ helyén álló katasztrófa jelentõségét, tüneteit, annak bekövetkeztekor az újraélesztés elsõsegély szintû, de késlekedés nélküli alkalmazását, mert a hirtelen szívhalál bármikor, bárhol és bárkit elérhet.

 • Legyõzhetõ a HIV-vírus? - Egereken már sikerült

  Talán legyõzhetõvé válik az eddig gyógyíthatatlannak tûnõ betegség? Újabb kisérleteket végeztek egereken az University of Pennsylvania kutatói.

  A HIV- vírus nem képes behatolni a fehérvérsejtekbe, a fertõzött egerek a kezelésnek köszönhetõen meggyógyultak. Emberekkel még nem történtek klinikai kísérletek, elméletileg a módszer meggyõzõen mûködhet: az orvosoknak csak annyit kell tenniük, hogy T-sejteket nyernek ki a páciens szervezetébõl, átszerkesztik, majd visszajuttatják.

 • Öngyilkos szülõ, öngyilkos gyerek?

  Ha egy gyerek valamelyik szülõje öngyilkosságot követ el, jelentõsen nagyobb a valószínûsége annak, hogy késõbb a gyermek is ugyanúgy végzi - állapították meg amerikai kutatók, akiknek tanulmánya az American Academy of Child and Adolescent Psychiatry jelenik meg.

  Az Egyesült Államokban évente 7.000-12.000 gyerek veszti el szülõjét úgy, hogy az öngyilkosságot követ el. A most közölt vizsgálatban amerikai statisztikák mellett három évtized svéd pszichiátriai adatai is szerepelnek.

 • Az anya-gyerek kapocs szerepet játszhat az Alzheimer-kór kialakulásában?

  Az anya és gyermeke közti genetikai kapocs olyan agyi mûködési zavarokat eredményezhet, amelyek késõbb komoly szerepet játszhatnak az Alzheimer-kór kialakulásában - közölték amerikai tudósok.

  "Az eredményeink bizonyítják, hogy az agy metabolizmusában, a születéstõl fennálló öröklött zavarok elõsegíthetik az Alzheimer kialakulását - nyilatkozta a New Yorki Langone Központ munkatársa. Korábbi kutatások bebizonyították, hogy ha valamelyik szülõ Alzheimer-kórban szenvedett, az a gyermek megbetegedésének esélyeit is 4-10-szeresére növelheti."

 • A szexszomnia betegség?

  A betegség tulajdonképpen az alvajárásnak egy sokkal „fejlettebb” változata, mely magába foglalja a teljes szexuális aktust (elõjátéktól az utójátékig), egyetlen fontos kivétellel: a betegek nincsenek tudatában annak, hogy mit tesznek, és felébredve nem emlékeznek a történtekre.

  A szexszomnia nem összekeverendõ a szexuális álmokkal. Az álmok az alvási fázis olyan szakaszában jönnek létre, mikor a test nagyrészt tehetetlen, míg az alvás közbeni szex a mélyalvást követõ fázisban fordul elõ, vagyis amikor a test már szabadabban mozog.

 • Stressz, cukorbetegség, étkezés: Mi a kapcsolat közöttük?

  A stressz a cukorbetegség egyik rizikófaktora, emellett számos szív- és érrendszeri betegségé is, így ezek együttesen növelik számos betegség - például a szívinfarktus és a stroke - elõfordulási gyakoriságát, súlyosbítják azok kimenetelét. A stressz lehet fizikai vagy mentális.

  A cukorbetegséget érintheti oly módon, hogy a megfelelõ odafigyelést, kontrollt és gondozást megzavarja, ezekrõl a figyelmet eltereli, vagy a vércukorszintet direkt is változtathatja. Stressznek nevezhetjük az olyan fizikai hatásokat, mint a betegségek, sérülések, illetve létezik olyan fogalom, mint a mentális stressz, melybe beletartoznak a párkapcsolati, munkahelyi konfliktusok, az anyagi problémák.

 • A Viagra és a görögdinnye hasonló hatása

  Mi az a citrullin? Gondoltuk volna, hogy a nyári idõszak egyik kedvelt eledele, a görögdinnye a viagrához hasonló hatást válthat ki.

  A dinnye egyik összetevõje, az ún. citrullin a viagrához hasonló hatást válthat ki, mivel elõsegíti egy olyan vegyület termelõdését, amely ellazítja az ereket.

  Mintegy 1,2 liter folyadéknak megfelelõ dinnyét kellene enni ahhoz, hogy a szervezetben elegendõ citrullin legyen az arginin szintjének emeléséhez.