2021.01.21. - Ágnes

Tíz tévhit az egészséggel szemben

Tíz tévhit az egészséggel szemben
A zsíros ételek pattanást okoznak?! Olvasás során a félhomály rontja a látást? A barnított bõr véd a naptól? A haj és a köröm tovább nõ a halál után? ...

Az szervezetünkben lejátszódó folyamatok kapcsán élõ hiedelmeink eredetére legtöbbször nem derül fény, a legtöbb valószínûleg babonaként szállt apáról fiúra és anyáról leányra. Összeállításunkban a leggyakoribb és leginkább bevett mítoszokat cáfoljuk.
1. A vízivás megóvja a bõrt a kiszáradástól

Nyilvánvalónak tûnhet, hogy a víz hidratálhatja a bõrt, ám a gyakori kézmosás szárazzá és durvává teszi a kezet. A víz hidratál és fenntartja a belsõ szervek mûködését, míg egy hidratálókrém alkalmazása segít a külsõ szervek, a bõr nedvességtartalmának megõrzésében. Kerülendõ a forró fürdõ, az érdes tapintású illatosított szappan, fürdés után ajánlott a bõr szárazra törlése: ezek enyhíthetik a bõr szárazságát.

2. A borotvált szõrzet erõsebb és sötétebb lesz

Szomorú hír a kopasz emberek számára: ez csupán egy városi legenda. Noha úgy tûnhet, mintha a szõr gyorsabban nõne vissza, ez csak illúzió, mivel jobban szembetûnik egy csupasz felületen, mint a szõrös részeken. Amikor borotválás után kinõ a szõrzet, tompa élének köszönhetõen vastagabbnak látszódhat. Ez azonban idõvel elvékonyodik. A hagymákból elõtûnõ szálak azért sötétebbek, mert még nem szívta ki a színüket a nap. Ma már vannak a borotválkozásra alternatívák: gyanta vagy szõrtelenítõ szerek, amelyek ráadásul tovább tartanak, mint a borotválás. A lézeres szõrtelenítés pedig életre szóló megoldást kínál.

3. Olvasás során a félhomály rontja a látást

Sokan úgy vélik, nem tanácsos gyenge fény mellett olvasni, mert megerõlteti a szemet. Való igaz, hogy olvasáskor a nem megfelelõ megvilágítás feszültséget okoz a szemben, ez azonban nem képes maradandó károkat okozni. Amikor tompa fénynél olvasunk, csökken a pislogások száma, ami kiszárítja a szemet, mindazonáltal a hatás nem állandósul. Használjunk nagy fényerejû olvasólámpát annak érdekében, hogy csökkentsük a nyomást.

4. A bõrpórusok kitágulnak és összehúzódnak

A pórusok mérete örökletes tényezõ, ezen nem lehet változtatni. Felesleges tehát hideg vízzel fröcskölni az arcunkat a kisebb bõrnyílások reményében. Egy pórus nagyobbnak tûnhet, de csakis az elhalt bõrsejtek felhalmozódásának következtében, és nem azért, mert kinyílt. Az elhalt hámsejteket eltávolító bõrápolással megelõzhetõ a pórusok szembeötlõ megjelenése.

5. A barnított bõr véd a naptól

Elképzelhetõ, hogy a napbarnított bõr már nem ég le, de ez nem jelenti azt, hogy a barnaság véd a káros ultraibolya sugarak ellen. A barnára sült bõr sérült, amire ha ránapozunk, tovább növeljük az esélyt a bõrrák kialakulására. Köztudott, hogy a túlzott napozás elõsegítheti a bõrdaganatok – így a melanóma – kialakulását. Csökkentsük a napon tartózkodásunk idejét, használjunk megfelelõ fényvédõ krémet, és ellenõrizzük havonta bõrünket, ezzel megelõzhetjük a bajt. Ha mindenképpen barnák akarunk lenni, alkalmazzunk barnító krémet vagy spray-t.

6. A haj és a köröm tovább nõ a halál után

A test képes furcsaságokat produkálni a halál beállta után, például a gázok fura hangok kíséretében távoznak, de a növekedés biztosan megáll a szervezetben. A test ugyanis kiszárad, miközben az aszalódó hús visszahúzódik a hajtövektõl és a körmökrõl. Miután meghalunk, csak a bõrünk megy össze, ám ettõl úgy tûnik, mintha a körmeink nõnének meg, noha azok ugyanakkorák maradnak. A temetkezési vállalatok ezt a „növekedést” hidratáló szerek alkalmazásával védik ki.

7. A mérges szömörce ragályos

A legtöbb ember fél érintkezésbe kerülni olyan valakivel, akinek valamilyen betegsége, vagy egészségügyi problémája van. Mindazonáltal a mérges szömörce csípése nem terjed köhögéssel vagy öleléssel. A mérgezõ növény nedvével érintkezõ bõrön, legyen az bármilyen is, viszketõ kiütés jelentkezik. A tárgyakon vagy ruházaton nyomokban visszamaradt mérgezõ anyag tovább terjesztheti ezt. Csípés esetén a legfontosabb teendõ a szappannal és bõ vízzel történõ leöblítés a potenciálisan kitett területeken és ruházaton is. A védõruha és a bõrvédõ krém használata sokat segíthet a természetben.

8. Az ajakápoló függõséget okoz

1995-ben rengeteg nõ állította azt, hogy az ajakír rabjává vált. Szerencsére egyikük sem halt bele a szõlõzsír-rehabilitációba, vagy az utcasarkon, aprópénzért koldulva egy újabb „balzsamozás” reményében. Nincs ugyanis függõséget okozó anyag a szájápolókban. Az emberek csakis a használatára válhatnak függõvé, de nem a szõlõzsír miatt. Számos dolgot lehet tenni azért, hogy leszokjunk az ajakápolók túl gyakori használatáról. Próbáljuk nem nyaldosni a szánkat. A kényszer ugyanis visszatér, mivel a nyál szárít, és az ajkak kicserepesedettnek tûnnek. Alkalmazzunk párologtatót, amely a levegõn keresztül hidratálja a szánkat.

9. A zsíros ételek pattanást okoznak

Elgondolkodtató, hogy vajon a zsiradék felelõs-e a zsíros bõrért és a pattanásokért. Minden bizonnyal akkor, ha közvetlenül az arcunkat dörzsöljük be a pizzával és a krumpliszirommal, de amíg esszük ezeket, a válaszunk: nem. Pattanásoknak olyan eldugult pórusokat – esetleg mélyebben lévõ csomókat – nevezünk, amelyek az arcon, vállon, mellkason és felkaron jelentkeznek. A bõr kenõanyagának, a faggyúnak túltermelõdése okozza az elhalt hámsejtek felhalmozódását, ami végül pattanáshoz vezet. Az emberek 85-100 százalékának érinti valamelyik életszakaszát pattanásos bõr. A sokféle változatban kapható benzoil-peroxid a leghatásosabb ellenszer az aknék ellen.

10. A sötét bõrû embereknek nem árt a nap

Noha a sötétebb bõrû emberek nem égnek le olyan könnyen és annyira gyakran, mint a világosabb bõrrel megáldott társaik, a nap káros ultraibolya sugárzása számukra is veszélyes. Olyannyira, hogy gyakrabban halnak meg bõrrák miatt – ez minden bizonnyal annak a tévhitnek köszönhetõ, miszerint a sötétebb bõr megvéd a káros sugaraktól. A sötét bõrûeknél a leggyakrabban a kezeken és a lábakon alakul ki daganat. Ezért mindenkinek ajánlott a legalább 15 faktoros napfényvédõ használata, és a bõrrák jeleit kutató havonkénti önvizsgálat.