Maga a glükóz 100 százalékos glikémiás indexû és magas az indexe, 70-80 százalékos például egy csokoládés süteménynek, alacsony az indexe, 55 százalék alatti a fõtt tésztának, de a babnak, lencsének és az olajos magvaknak is. Ezek az ételek elfogyasztásuk után csak lassan és kisebb mértékben emelik meg a vércukorszintet.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Hat hónap elteltével az alacsony glikémiás indexû étrenden lévõk súlya csökkent és határozottan jobban kontrollálták vércukorszintjüket, valamint magasabb volt vérükben a védõ koleszterin, a HDL szintje is. "Érdemes lenne visszahozni táplálkozásunkba nagyszüleink ételeit, például a babot és a tésztát" - véli Jenkins, akinek tanulmánya a Journal of the American Medical Association címû szakfolyóiratban jelent meg.