2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Az olajos magvakban gazdag étrend segít kordában tartani a cukorbetegséget?

Az olajos magvakban gazdag étrend segít kordában tartani a cukorbetegséget?
Egyre népszerûbbek azok a diéták, melyek alacsony glikémiás indexû ételeket tartalmaznak. A glikémiás index azt jelzi, hogy egy étel milyen mértékben, milyen gyorsan változtatja meg a vér glükóz- és inzulinszintjét.

Maga a glükóz 100 százalékos glikémiás indexû és magas az indexe, 70-80 százalékos például egy csokoládés süteménynek, alacsony az indexe, 55 százalék alatti a fõtt tésztának, de a babnak, lencsének és az olajos magvaknak is. Ezek az ételek elfogyasztásuk után csak lassan és kisebb mértékben emelik meg a vércukorszintet.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A lencsében, babban, olajos magvakban gazdag étrend segít kordában tartani a diabéteszt és a szívbetegségeket - állítják kanadai kutatók. David Jenkins és kutatócsoportja a Torontói Egyetemen 210 kettes típusú, felnõttkori diabétesszel élõ embert vizsgált, akik hat hónapon át alacsony glikémiás indexû étrendet tartottak: sok lencse, bab, olajos magvak, fõtt tészta. Ezeken kívül három adag gyümölcsöt és öt adag zöldséget is fogyaszthattak a teszt résztvevõi.

Hat hónap elteltével az alacsony glikémiás indexû étrenden lévõk súlya csökkent és határozottan jobban kontrollálták vércukorszintjüket, valamint magasabb volt vérükben a védõ koleszterin, a HDL szintje is. "Érdemes lenne visszahozni táplálkozásunkba nagyszüleink ételeit, például a babot és a tésztát" - véli Jenkins, akinek tanulmánya a Journal of the American Medical Association címû szakfolyóiratban jelent meg.