A jótékony hatás csak azoknál érvényesült a vizsgálat során, akiknél nem jelentkeztek hõhullámok rákterápiájukat követõen, ami a szakértõk szerint azt jelzi, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása az ösztrogén hormonra hat.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Mivel a mellrák leggyakoribb formája összefügg az ösztrogén szintjével, a sok zöldség és gyümölcs kedvezõ hatása azt jelentheti, hogy általuk csökken az ártalmasan magas hormonszint - vélik a kutatók.
Ez a hatás azonban igen egyéni - állapította meg Ellen Gold, a vizsgálat társvezetõje, a Kaliforniai Egyetem munkatársa ". A zöldségek és gyümölcsök védõ hatása csak azoknál a nõknél jelentkezik az elsõ mellrákterápia után, akiknek a vérében egy bizonyos értéknél nagyobb az ösztrogén hormon koncentrációja" - mondta John Pierce, a Kalifornia Egyetem kutatója.
Az átlagosan 53 éves nõk egy csoportját arra kérték, a vizsgálat ideje alatt napi tíz adag gyümölcsöt, zöldséget egyenek. Az így étkezõk 16 százalékánál újult ki a rák hét éven belül, míg a kontrollcsoportban 23 százalékos volt a visszaesési arány. A menopauza után lévõ nõk csoportjában 47 százalékkal csökkent a kiújulás kockázata a különleges diéta mellett.
A kutatócsoport háromezer mellrákból felépült páciens adatainak elemzése után elsõsorban a megelõzés szempontjából találta fontosnak a zöldségben, gyümölcsben és rostban gazdag étrendet.