A kutatás végére egyértelmû lett: azok a lányok, akiknek a vérében a normálisnál kevesebb D-vitamin volt, átlagosan magasabb testtömeg-indexszel, nagyobb mennyiségú hastájéki zsírfelesleggel és kisebb testmagassággal rendelkeztek, mint normál D-vitaminszintû társaik.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
További kutatások szükségesek annak megállapítására, hogy a D-vitamin készítmények mennyire hatnak pozitívan a szervezetre - nyilatkozta Dr. Vicente Gilsanz, a University of California munkatársa, a tanulmány egyik szerzõje.
D-vitamint csak nagyon kevés élelmiszer tartalmaz, legjobb D-vitamin forrásunk a zsíros halak (pisztráng, lazac, tonhal) a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, gombafélék, az avokádó, a spenót, és a borjúhús. Ezt a vitamint többnyire az emberi szervezet maga állítja elõ a napfény hatására.
Vigyázat! Nemcsak a túl kevés D-vitamin okozhat problémát, hanem a túl sok is. Ez a vitamin viszonylag jól "bírja" a hõkezelést, tehát a különbözõ módon (sütve, fõzve) elkészített ételekben is megmarad, a szervezetbõl azonban hamar kiürül. A jelenleg ajánlott napi D-vitamin beviteli mennyiség 5 µg (mikrogramm). Bõvebben a D-vitaminról.