2020.12.02. - Melinda, Vivien

Gyengédséggel, öleléssel a szívbetegség ellen?

Gyengédséggel, öleléssel a szívbetegség ellen?
Az összebújás és a gyengédség nemcsak a léleknek esik jól, hanem a szívbetegségeket is segít megelõzni. Az észak-karolinai egyetem kutatói felfedezték, hogy már az is csökkenti a vérnyomást és a pulzust, ha tíz percig fogjuk egymás kezét.

Aki még ennél is jobban szeretné megkönnyíteni a szíve dolgát, az jól teszi, ha kiköltözik vidékre, mert a szennyezett városi levegõ a keringésnek még jobban árt, mint a tüdõnek. A légzõszerven keresztül ugyanis a legfinomabb porszemcsék is eljutnak a vérbe, és gondoskodnak az erek beszûkülésérõl.
A michigani egyetem vizsgálata szerint ezért a szívpanaszok miatt kórházba utalt betegek száma megnõ az olyan napokon, amikor a városokban magas koncentrációban van jelen a finom por.

Azoknak, akik ennek ellenére szívesen élnek városban, egészségük érdekében ajánlott, hogy évente többször is menjenek nyaralni. A New Yorki Állami Egyetem hosszú távú felmérése alapján ugyanis azok a férfiak, akik évente többször mennek pihenni, 29 százalékkal csökkentik annak az esélyét, hogy szív- és érrendszeri problémában haljanak meg.