rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • Cunami az erekben - Robbanások váratlan egészségügyi utóhatásai

 • Széleskörû kutató-program indult a robbanásokat látszólag sértetlenül túléltek szervezetét mégis károsító hatások felderítésére és felszámolására az Amerikai Egyesült Államokban - tudatja internetes portálján az amerikai John Hopkins Egyetem marylandi Alkalmazott Fizikai Laboratóriuma (APL), amely e kutatások egyik központja.

  Mind több robbanás fordul elõ a háztartásokban, üzemekben. Megállíthatatlanul nõ a nem csituló harcokban és merényletekben bekövetkezõ robbantások száma is.

  Szerencsére az ilyen tragédiákat sokan - látszólag - sértetlenül túlélik.

  A megnyugvás azonban sok esetben elhamarkodott véleményen alapul. Az Irakból, Afganisztánból 2006-ban kivont 2500 katona közül 1850 jelentette, hogy túlélt robbanásokat, de csak 52 számolt be repesz, vagy lövedék okozta látható sérülésérõl. Viszont a hazatértek csaknem egyötöde fejfájásról, alvás- és látászavarról, túlzott zaj- és fényérzékenységrõl, s szellemi képessége csökkenésérõl panaszkodik. Ezért a kutatások körét most szélesítik, s nemcsak a harcok közbeni robbanások következményeire kiterjedõen.

  A háztartási, üzemi robbanásokban a szerterepülõ szilánkok, a hadi események során pedig még a repeszek okoznak jól látható, súlyos sérüléseket. A robbanás ereje az érintetteket sokszor messzire repíti, õk a zuhanás következtében sérülnek meg. Az ilyen közvetlen sérülések hatása azonnal megmutatkozik. Például, ha beszakad a koponyától nem védett dobhártyájuk, attól a pillanattól nem hallanak. Az elsõ világháborúban még azt mondták arra, akit ilyen szerencsétlenség ért: légnyomást kapott. Ám amikor ilyesmi sem sújtja a közelben tartózkodókat, némi kábultság után talpra állva azt mondják:"Na, ezt megúsztuk!".

  A robbanás okozta egészségkárosodás vizsgálatának egyik központja a baltimore-i (Maryland állam) John Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratóriuma, az APL, a kutatások irányítója pedig Ibolja Cernak. A neurológus professzornak közvetlen harctéri tapasztalatai is vannak mert, az SFOR erõk jugoszláviai bombázásainak idején egy belgrádi kórházban dolgozott, keresztnevébõl következtethetõen alighanem magyar származású jugoszláv állampolgárként. (Kollégái Ibi becenéven szólítják). Kutatásainak célja a robbantásokat átéltek agyára ható, de látható sérülést nem okozott károsodások tisztázása.

  A testünkön felületi sérüléssel nem járó robbanáskor (amely keletkezhet akár egy családi házat rombadöntõ gázpalack helytelen kezelésétõl is) a levegõ a hangsebességet jóval meghaladó tempóval, szó szerinti hangrobbanást is okozva, hullámzó lökésekben száguld szerteszét. De közvetlenül a hullám nyomában, a hullám által elragadott levegõ helyén légritkulás, szívás, vákuum keletkezik.

  Az emberek testére elõször tehát óriási túlnyomás, utána pedig a légszívás hat. A robbanás okozta hirtelen nyomásváltozások azonban csak a másodperc tört részéig tartanak, ezért eddig úgy gondolták, hogy a testünk maradandó károsodás nélkül átvészeli azokat. A legfontosabb szervünket, az agyat pedig e terhelésektõl megvédi szilárd koponyacsontunk.

  A lövedékek, a katonai és a civilek által barkácsolt aknák okozta "száraz" robbanások miatt azonban aránytalanul sok embert ér nem vérzõ károsodás. Ibolja Cernak úgy véli, hogy a lökéshullám az egész testre hatva összepréseli az ereket, és azokból a vért a túlnyomással kevésbé terhelt részekbe, így a koponyával valóban védett agyba szorítja. Aztán a rögtön bekövetkezõ vákuum hatására a test elernyed, az erek kitágulnak, s a vér hirtelen visszaáramlik azokba. Olyan ez, mint a tengerrengés, a cunami. Ám amint a víz a ki- majd visszaáramlás alatt az épületeket pusztítja, ez a vércunami az agysejteket teheti mûködésképtelenné.

  Elég, ha a robbanás az agyban a neuronok, az érzõ-idegek sejtfonalait csak kissé megcsavarja, már bekövetkezhet - például fényérzékenységi - zavar. Ráadásul a sérült neuronok a megzavart mûködésük következtében önpusztítóvá válnak. Kapcsolódásaik torzulása miatt mind több neuron esik ki az agy nagyon bonyolult rendszerébõl. (Hasonlóan, mint a amikor az öregedõ szervezet agyában válik bizonytalanná az információ-átadás, s beáll a hírhedt Alzheimer-kór, az aggkori felejtés).

  Az elmélet igazolására és a folyamatok tisztázására a már alkalmazott EEG, EKG, MRI (a szív, az agy adatait rögzítõ, az agyat letérképezõ) eljárások, és mûszerek mellett az AFL laboratóriumban speciális, a robbanást utánzó eszközöket is készítettek és használnak. Ilyen például a vastagabb kályhacsõre, vagy egy házi szennyvízcsatorna tágas elvezetõ csövére emlékeztetõ lökéshullám-csõ. Egyik végéhez igen nagy nyomással összesûrített levegõt, vagy nitrogént tartalmazó tartályt kapcsolnak. Szelepének kinyitásakor a csõbõl a hangsebességet (a tengerszinten 1200 km,/óra) megközelítõ tempóval süvít ki a gáz. Alig egy méternyire a csõ szájától egy - az autós ütközési kísérletekben használatos - bábu mûanyag fejét rögzítik. Ebbe a szilárdan rögzített mûfejbe azonban nyomásérzékelõ mûszerek mellett, a vérhez hasonló tulajdonságú folyadékkal töltött mû-ereket is szerelnek. Az ereknek a rájuk lõtt levegõsugár hatására bekövetkezõ mozgását, tágulását is rögzítik. A mûfej mûagyában az erek vékonyabbak, a nyaki részben vastagabbak. A bábu nyakát, vállát pedig az emberi testhez hasonló mûanyaggal töltik ki, hogy minél jobban utánozzák a szervezet lökéshullám-mérséklõ tulajdonságait.

  Bár a kiterjedt és drága kísérleteket fõleg az amerikai katonai költségvetésbõl finanszírozzák, azok tapasztalatai a polgári életben is gyakori robbanások áldozatainak gyógyításához is hasznosíthatók. Mert lényegében a hatás csaknem azonos egy gázpalack, egy tûzijáték-gyár, vagy egy az út mellé telepített akna, illetve egy repülõbomba robbanása esetén.


 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Vércukorszint csökkentés - de hogyan?!

  Vércukorszint csökkentés - de hogyan?!A magas vércukorszint a cukorbetegség jele. Aki ebben szenved, gyógyszert kell szednie és/vagy inzulint kell magának beadnia. A cukorbetegség egy alattomos kór, hiszen már akkor végzetesen pusztít,amikor jelei szinte nincsenek is... A vércukorszint csökkentése azonban természetes úton is lehetséges – tippeket adunk arra, hogyan próbálhatjuk ezt megtenni. A házi módszerek természetesen nem helyettesítik a gyógyszerek használatát! Aki nem szenved cukorbetegségben, az is megszívlelheti a tanácsokat, éppen a betegség megelőzése érdekében.

 • A B-vitamin idõseknél jelentõsen lassította az agyzsugorodást

  A nagy dózisban, naponta szedett B-vitaminok felére csökkenthetik a memóriaproblémákkal élõ idõs embereknél az agyzsugorodás arányát, és lassíthatják elbutulásukat - közölték szerdán brit kutatók.

  Az Oxfordi Egyetem munkatársai szerint két évig tartó klinikai vizsgálatuk az eddigi legnagyobb, amely a B-vitaminok hatását tanulmányozta az enyhe kognitív zavarok esetében, amelyek az Alzheimer-kór, valamint a demencia más formáinak fõ kockázati tényezõi.

 • A sok munka kapcsolatban állhat a depresszió gyakoribb elõfordulásával

  Norvég kutatók a túlórák lehetséges következményeivel foglalkoztak. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a többet dolgozóknak jobban kell-e tartaniuk a depressziótól.

  1350 olyan dolgozóval töltettek ki megfelelõ kérdõíveket, akik heti 41 és 100 óra között dolgoztak és 9000 emberrel akik 40 óra alatt maradtak. A többletmunka lényegesen magasabb valószínûséggel volt kapcsolatos pszichés betegségekkel. Férfiaknál az arány 12,5 százalék volt az összehasonlító csoport 9 százalékával szemben, nõknél 11 a 7 százalékkal szemben.

 • A mosópor is okozhat allergiát

  A mosóporokat és tisztítószereket forgalmazó cégek két jelzõvel igyekeznek megnyerni a fogyasztókat a termékek megvásárlására. A kulcs minden esetben a nagy tisztító erõ és a tartós, kellemes illat.

  Gyakran azonban épp ezek okozzák a kellemetlen panaszokat is: a testszerte jelentkezõ kiütések és bõrvörösség a mosópor- allergia tünete is lehet.

  A mosási szokások terén és a mosószerek összetételében is jelentõs változások történtek az elmúlt évtizedek során.

 • Több problémára is utalhatnak a szem alatti karikák

  Több problémára is utalhatnak a szem alatti karikákLeggyakrabban csak a fáradtság, a kialvatlanság, vagy a stressz valamelyike áll a hátterében, de akár komolyabb betegség is jelentkezhet hasonló tünetekkel. A szem körüli bőr igen vékony, és érzékeny a testben zajló anyagcsere-változásokra, így elég hamar jelzi, ha nincs valami rendben. A szem körüli bőr alatt hajszálerek hálózata található, melyek igen hamar reagálnak a keringés változásaira, az oxigénhiányos állapotra. Ezekben az esetekben könnyen alakulnak ki sötétebb karikák. A szemhéjak naponta több ezer mozgást végeznek, így állandó terhelés alatt áll a bőr.

 • Csonterõsítõnek fogyasszunk bogyós gyümölcsöket

  A feketeáfonya rengeteg antioxidánst tartalmaz, ami általánosságban nézve is egészséges és most egy új tanulmány szerint segíthet a csontokat is erõsíteni.

  Egy tanulmányban, ahol kölyök patkányokat, olyan táppal etettek, ami 10% mélyfagyasztott feketeáfonya port tartalmazott megmutatta, hogy azok a kölyök patkányok, akik ezt a keveréket ették erõssebb csontozatot alakítottak ki, mint azok, akik nem ilyen tápot kaptak.

  Az eper pedig a vér antioxidáns kapacitását növeli.

 • H1N1: Mit ne tegyél?

  Hasznos tippek a vírus kapcsán

  A H1N1 vírus már nem számít akkora rémhírnek, mint amilyennek tavasszal tûntették fel. Jóllehet, voltak és vannak halálos áldozatai, és sokan kerültek kórházba szerte a világon, a rögzített esetek nagy része azonban nem volt súlyos.

  A rossz hír azonban az, hogy a sertésinfluenza nem „távozik”. Ezért cikkünkben néhány tanácsot gyûjtöttünk össze azzal kapcsolatban, hogy mit ne tégy az új influenza megelõzése érdekében.

 • A világ legkisebb 'szív-életmentõje': a beépíthetõ defibrillátor

  Kolonics György halála kapcsán az elmúlt hetekben Magyarországon nagyon sok szó esett egy orvosi mûszerrõl, a defibrillátorról, amely - ha van a tragédia helyszínén, s idõben használják - talán megmenthette volna a kenus olimpiai bajnok életét.

  Sokkal kevésbé ismert, hogy ennek a szerkezetnek van egy miniatürizált, az emberi testbe beépíthetõ változata is, az automata, behelyezhetõ defibrillátor (DAI). Ez a világ legkisebb "szív-életmentõje", a modern technológia egyik csodája.

 • A C-vitamin a vérmérgezés új kezelési lehetõsége

  Elképzelhetõ, hogy a C-vitamin nemcsak megelõzheti a vérmérgezést, de nagy adagban, injekció formájában visszafordítani is képes a gyakran végzetes folyamatot. Kanadai kutatók egérkísérleteinek meghökkentõ eredményeit az Intensive Care Medicine közölte.

  A vérmérgezés, a szepszis világszerte a halálozások tízedik leggyakoribb oka. Becslések szerint minden percben 1400 ember élete ér véget szepszis miatt. A legkülönbözõbb baktériumok okozhatnak vérmérgezést, és testünk legkülönbözõbb részei fertõzõdhetnek.

 • Így lehet legyõzni a stresszt!

  A stressz magyar „találmány"

  A stressz szó jelentésének kidolgozása és magának a jelenségnek úttörõ kutatása az osztrák–magyar tudós, Selye János nevéhez fûzõdik. Maga a stressz nem más, mint a szervezetnek az ingerekre adott válaszát jelölõ orvosi szakkifejezés. Jelentése nagyjából „folyamatos feszültség" vagy „tartós idegesség", amely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részérõl.

 • AIDS: nõ a kockázat, ha a retrovírus ellen kezelt fertõzöttek nem használnak óvszert

  Párizs - Egy ausztráliai tanulmány cáfolta azt a svájci jelentést, amely szerint a retrovírus elleni terápiában részesülõ HIV-fertõzöttek mellõzhetik az óvszer használatát: a tudományos közlemény leszögezi, hogy ilyen védekezés nélkül a fertõzés kockázata négyszeresére nõ.

  A The Lancet címû brit folyóirat által közölt ausztráliai tanulmány szerzõje a sydneyi Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa, David Wilson, aki matematikai modell segítségével elemezte a kockázatot.

 • Bor és Egészség

  A bor egészségre kifejtett jótékony hatását már az ókorban ismerték, Mezopotámiában az asszírok és a babilóniaiak orvosságként is használták. A régi Egyiptomban a bor értékes gyógyszer volt, mint fertõtlenítõ, fájdalomcsillapító és férfierõt fokozó szer. E népek a borba, ha gyógyszerként használták, mézet, gyógyfüveket, fûszereket vegyítettek. Az ókori Görögországban Asklepios a gyógyítás istene és Dionysos a bor és a mámor istene rokonok voltak, ami azért is érdekes, mert így a mitológia, a vallás szintjén is összekapcsolták a gyógyítás és a bor fogalmát.

 • Zöld tea az öregedés ellen

  Zöld tea az öregedés ellenA zöld tea napjainkban fogyókúrás programok részeként vált közismertté. Azt viszont nem mindenki tudja, hogy a tea Ázsiában már évezredek óta közkedvelt, mivel gyógyítja a fejfájást, depressziót, elöli a káros baktériumokat. A zöld tea antioxidánsai védik az érrendszert a meszesedéstől, a rendszeresen zöld teát fogyasztó ember koránál jóval fiatalabbnak tűnik, gondoljunk csak Japánra, ahol a száz év fölöttiek aránya a világon a legnagyobb és a civilizáció káros hatásai ellenére ez az arány továbbra is folyamatosan növekszik.

 • A kevés alvás növeli az esés kockázatát a 70 éven felüli nõk körében

  Egy amerikai tanulmány szerint az öt óránál kevesebb éjszakai alvás megnöveli az esés kockázatát a 70 éven felüli nõk esetében.

  A kutatók azt is kimutatták, hogy az altatók a jelek szerint nem befolyásolják az alvás mennyisége és az esés kockázata közötti összefüggést. A szakemberek az alvást, az alvás hatékonyságát és az esések gyakoriságát mérték 2978 hetven éven felüli nõben. A vizsgált alanyok átlagosan 6,8 órát aludtak éjszakánként, és átlagosan 77,2 percet töltöttek ébren az elsõ elalvást követõen.