2024.04.20. - Tivadar

A rendszeres kávéfogyasztás megvéd a felnõttkori cukorbetegségtõl?

A rendszeres kávéfogyasztás megvéd a felnõttkori cukorbetegségtõl?
A rendszeres kávé- vagy a feketetea-fogyasztás bizonyos mértékben megvéd a felnõttkori cukorbetegségtõl, míg a zöld teának ilyen jótékony hatását nem észlelték. A kávékedvelõk számára biztató vizsgálati eredményt az American Journal of Clinical Nutrition októberi száma közölte.

A világ számos részében foglalkoztak azzal, hogy az utolsó évtizedben mind gyakoribb cukorbetegség kialakulását miként lehetne csökkenteni. A skandináv országokban több tanulmány igazolta, hogy a rendszeres kávézás gátolja a cukorbaj kialakulását.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Andrew O. Odegaard vezetésével a kutatók öt éven keresztül több mint hatvanezer kínai felnõtt étkezését, életviteli szokásait tanulmányozták. A táplálkozással kapcsolatban 165 féle étel és ital rendszeres fogyasztására kérdeztek rá, és a kérdõíveken kívül pedig néha telefonon is érdeklõdtek a vizsgált személyek életmódjáról.

A 45-74 éves kínai nõk és férfiak 71 százaléka legalább napi egy csésze kávét fogyasztott, és 12 százalékuk ivott fekete vagy zöld teát. Kiderült, hogy azok közül, akik mindennap négy kávénál többet ittak, 30 százaléknál ritkábban következett be cukorbetegség, mint azok csoportjában, akik nem kávéztak vagy a zöld teát kedvelték.

A hatástalan zöld teával szemben a fekete tea is csökkentette a cukorbetegség esélyét, bár ez a kedvezõ hatás sokkal szerényebb volt, mint a kávéé. A kutatók egyelõre eredményeik alapján még senkit nem kívánnak rábeszélni a kávéivásra, de a finn és svéd tanulmányok hasonló eredményei igen elgondolkoztatóak.

Finnországban húszezer ember kávézási szokásait tizenhárom éven keresztül követték és megvizsgálták a cukorbetegség gyakoriságát. A vizsgálat színhelyéül nem véletlenül választották északi rokonaink országát: a világon a legtöbb kávét a finnek fogyasztják.

A cukorbetegség elleni védõ hatás a finnek között is egyértelmûen a kávé adagjától függött: azokhoz képest, akik naponta csak egy-két csésze kávét ittak, a három-hat kávét fogyasztók 23 százalékkal ritkábban lettek cukorbetegek, a napi hét kávénál is többet fogyasztók védelme pedig 34 százaléknak bizonyult. Ekkor azonban már felmerül a túlzott mennyiségû kávéfogyasztás esetleges mellékhatása is.