2021.01.27. - Angelika

Egészségesebbek-e a jobb módú fiatalok? - Felmérés a tinédzserek életmódjáról

Egészségesebbek-e a jobb módú fiatalok? - Felmérés a tinédzserek életmódjáról
Budapest - A szegénység és az egészségi állapot között már gyerekkortól szoros összefüggés van, olykor pozitív, olykor negatív értelemben: a napi gyümölcsfogyasztás hiánya, az édes üdítõitalok gyakoribb vásárlása, a fogmosás elhanyagolása, a sportolási lehetõségek csekély igénybevétele negatív hatású, ugyanakkor a jómódú fiatalok körében magasabb az alkohol- és marihuánafogyasztás, valamint korábban kezdik a szexet - állapította meg egy nemzetközi felmérés, amelynek eredményeirõl tartottak sajtótájékoztatót szerdán az ÁNTSZ-ben.
Németh Ágnes, az ÁNTSZ felügyelete alá tartozó Országos Gyermekegészségügyi Intézet kutatásvezetõje és munkatársai ismertették az Európa és Észak-Amerika 41 országára kiterjedõ, összesen 204 ezer gyermek illetve fiatalkorú részvételével tartott felmérés eredményeit.

Magyarország a legtöbb témát illetõen a középmezõnyben helyezkedik el. A lányok és az idõsebb fiatalok kevésbé érzik magukat egészségesnek nálunk a többi országhoz képest - és ez általában jellemzõ Kelet-Európára. A lányok, bár körükben alacsonyabb a túlsúlyosság aránya, mégis kövérnek érzik magukat és fogyókúráznak, s elégedetlenek a saját testképükkel.

Ami a "rizikós" magatartásokat illeti, a fiúkat sok tekintetben utolérték Magyarországon a lányok, például az alkohol, a cigaretta és a kábítószer kipróbálását illetõen.

A kannabisz kipróbálása esetében Magyarország az országok között az alsó harmadban helyezkedik el. Ugyanez vonatkozik a szex elkezdésére is. Nyugat-Európában többen szednek fogamzásgátló tablettát, míg Magyarországon a szexet kipróbáló fiatalok 78 százaléka óvszert használt.

Magyarországon kevesen reggeliznek - ami egészségtelen - és ez a szinte gyerekkorúakra is vonatkozik. A lányok többet fogyókúráznak mint a fiúk, utóbbiak viszont többet mozognak. A magyar fiatalok a 41 ország átlagához képest nem tévéznek sokat.

Ritkábban járnak a világátlagnál a magyar tinédzserek a barátaikkal vendéglõkbe, klubokba - ez abból a szempontból pozitív hatású, hogy így kevesebbet isznak, dohányoznak és kábítószereznek.

A jómódú fiatalok körében általában magasabb az alkohol- és marihuánafogyasztás, a korai szexuális aktivitás. Kelet-Európában a verekedés és az iskolai erõszak aránya is magasabb a tehetõsebb szülõkkel megáldott fiatalok körében, ám amint a vizsgálat megállapítja, e tekintetben Magyarország kivételt jelent.

A WHO által koordinált vizsgálatsorozat a nyolcvanas évek közepén indult több tucatnyi országban. Magyarország a kezdetektõl csatlakozott a felmérésekhez.

Az eredményeket számos fórumon tervezik hasznosítani, például a törvényhozásban, az egészségvédelemben, az oktatásban a civil szférában is.