Világszerte több millió ember fogyaszt szervetlen forrásból származó arzént tartalmazó ivóvizet - állítják kutatók a Journal of the American Medical Association (JAMA) folyóiratban. Az Egyesült Államokban 13 millióan isznak olyan csapvizet, amelynek szervetlen arzéntartalma meghaladja az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal által megszabott 10 mikrogramm/liter arányt.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Ana Navas-Acien, a baltimorei Johns Hopkins Bloomberg közegészségügyi iskola kutatója munkatársaival 788 legalább húszéves felnõttet vizsgáltak, akik vizeletvizsgálattal tesztelték arzénszintjüket egy kormány által folytatott 2003-2004-es felmérés keretében. A kutatók kimutatták, hogy a résztvevõk 7,7 százaléka, akik 2. típusú diabéteszben szenvedtek, a többi diabétesz kockázati tényezõhöz igazítva 26 százalékkal magasabb volt az arzén szintje a vizeletükben, mint a betegségben nem szenvedõknek.
A kutatásból az is kiderült, hogy résztvevõk 20 százalékának esetében, akik a legmagasabb vizelet-arzénszinttel (16,5 mikrogramm per liter) rendelkeztek, 3,6-szer magasabb a 2. típusú diabétesz kockázata, mint annak a 20 százaléknak, akikben az arzénszint a legalacsonyabb (3,0 mikrogramm per liter). Arra a következtetésre jutottak, hogy az arzén befolyásolhatja azokat a genetikai tényezõket, melyek gátolják az inzulin érzékenységet és egyéb folyamatokat, vagy hozzájárulhatnak az oxigénnel kapcsolatos sejtkárosodáshoz, gyulladáshoz és sejtpusztuláshoz, ami szintén a diabétesszel hozható összefüggésbe.
"Mivel világszerte rengetegen vannak kitéve a szervetlen arzén behatásának az ivóvízbõl, az arzén hozzájárulásának tisztázása a diabétesz kialakulásához közegészségügyi jelentõségû, ami a cukorbetegség megelõzésére és ellenõrzésére is hatással lehet" - állítják a kutatók. A színtelen, szagtalan, íztelen, a vízben könnyen oldódó arzén nagy koncentrációban rendkívül mérgezõ.