2024.04.19. - Emma

Csonttörés ellen is véd az alkohol

Csonttörés ellen is véd az alkohol
Akik mérsékelten isznak alkoholt, azok ritkábban kerülnek combnyaktörés miatt kórházba, mint azok, akik vagy egyáltalán nem isznak szeszt, vagy túl gyakran néznek a pohár fenekére. Az eddigi vizsgálatok összesített adatait az American Journal of Medicine folyóirat közölte.

Az Amerikai Oszteoporózis Alapítvány statisztikája szerint ötvenéves kor után a már csökkent csontsûrûségû nõk fele, a férfiak egynegyede szenved valamilyen törést.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Évekkel ezelõtt az ezzel foglalkozó szakemberek jelentése hangsúlyozta, hogy az alkoholizmus szerepet játszik a csontsûrûség romlásában, az oszteoporózisban, bár leszögezték, hogy az alkohol hatása a csontokra egyénileg változó.

Karina M. Berg és munkacsoportja összegyûjtötte az eddig megjelent, angol nyelvû orvosi szakirodalomból mindazokat az adatokat, melyek a különbözõ szesztermékek csontokra kifejtett hatásáról szóltak, illetve a csonttörésekre vonatkozó statisztikákat.

A kutatók elemzése szerint azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztanak szeszt, a napi fél-egy italnyi mennyiséget rendszeresen megivó, mérsékelt alkoholfogyasztók combnyaktörés-kockázata 20 százalékkal kisebb.

A különbség még markánsabb, csak a másik irányba, ha az absztinenseket a kemény alkoholistákhoz hasonlítják. A naponta három italt, vagy annál is többet önmagukba töltõ emberek csonttöréskockázata 39 százalékkal nagyobb, mint a szeszt egyáltalán nem fogyasztóké.

Fontos szempont, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás erõsíti is a csontokat: a csontsûrûség határozottan javul. A kutatók a vizsgált személyek combcsontjának sûrûségét mérték, de a csontszövet erõsödésének mértéke nagy egyéni ingadozást mutatott. A változások értékelésekor figyelembe vették a többi tényezõt is, ami a csontok állapotát befolyásolhatta: például az életkort, a testsúlyt vagy a dohányzást.

Karina M. Berg és munkatársai évek óta foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Korábbi vizsgálataik 2001-ben, amikor 200 ezer nõ csontsûrûségét és táplálkozását tanulmányozták, azt mutatták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás lassítja a csontoknak a korosodással járó gyengülését.

Az is kiderült, hogy az alkohol növeli a vérben keringõ nõi nemi hormon, az ösztrogén mennyiségét, azt pedig több korábbi tanulmány igazolta, hogy az ösztrogén segít a csontok erõsségének megtartásában.