Az Amerikai Oszteoporózis Alapítvány statisztikája szerint ötvenéves kor után a már csökkent csontsûrûségû nõk fele, a férfiak egynegyede szenved valamilyen törést.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Karina M. Berg és munkacsoportja összegyûjtötte az eddig megjelent, angol nyelvû orvosi szakirodalomból mindazokat az adatokat, melyek a különbözõ szesztermékek csontokra kifejtett hatásáról szóltak, illetve a csonttörésekre vonatkozó statisztikákat.
A kutatók elemzése szerint azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztanak szeszt, a napi fél-egy italnyi mennyiséget rendszeresen megivó, mérsékelt alkoholfogyasztók combnyaktörés-kockázata 20 százalékkal kisebb.
A különbség még markánsabb, csak a másik irányba, ha az absztinenseket a kemény alkoholistákhoz hasonlítják. A naponta három italt, vagy annál is többet önmagukba töltõ emberek csonttöréskockázata 39 százalékkal nagyobb, mint a szeszt egyáltalán nem fogyasztóké.
Fontos szempont, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás erõsíti is a csontokat: a csontsûrûség határozottan javul. A kutatók a vizsgált személyek combcsontjának sûrûségét mérték, de a csontszövet erõsödésének mértéke nagy egyéni ingadozást mutatott. A változások értékelésekor figyelembe vették a többi tényezõt is, ami a csontok állapotát befolyásolhatta: például az életkort, a testsúlyt vagy a dohányzást.
Karina M. Berg és munkatársai évek óta foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Korábbi vizsgálataik 2001-ben, amikor 200 ezer nõ csontsûrûségét és táplálkozását tanulmányozták, azt mutatták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás lassítja a csontoknak a korosodással járó gyengülését.
Az is kiderült, hogy az alkohol növeli a vérben keringõ nõi nemi hormon, az ösztrogén mennyiségét, azt pedig több korábbi tanulmány igazolta, hogy az ösztrogén segít a csontok erõsségének megtartásában.