Az omega 3 zsírsavakat tartalmazó olajos halban gazdag táplálkozás lehet az oka annak, hogy a középkorú japánok kevesebbet küzdenek az artériák elzáródásával, mint a fehér bõrû emberek, illetve a japán származású amerikai állampolgárok. A Japánban élõ japánok vérében kétszeres az omega 3 zsírsavak mennyisége, és kevésbé szenvednek az érelmeszesedéstõl.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
"Japánban mindig is zavarba ejtõen alacsony volt a szívbetegségek száma." - mondta Akira Sekikawa, a Pittsburghi Egyetem docense. "A tanulmányunk azt sejteti, hogy ez azért fordulhat elõ, mert egész életükben rengeteg halat esznek."
A japánok naponta átlagosan 85 gramm halat fogyasztanak, míg az amerikaiak legfeljebb kétszer esznek halételt egy héten. Táplálkozási tanulmányok kimutatták, hogy a halból származó omega 3 zsírsav fogyasztása Japánban naponta 1,3 g, míg az Egyesült Államokban csak 0,2 g. Sekikawa csapatának korábbi felmérései kimutatták, hogy a japánoknak jelentõsen kevesebb koleszterin-lerakódás figyelhetõ meg az artériákban ugyanolyan vérkoleszterin-szint, és vérnyomás mellett, még a cukorbetegség hasonló aránya és a több dohányzás ellenére is. Azt viszont nem látták tisztán, hogy a japánokat a génjeik védték meg, vagy a magas halfogyasztás, esetleg más faktor.
Sekikawa jelen tanulmányához 868 véletlenszerûen kiválasztott 40-49 év közötti férfiak adatait használta fel. Közülük 281 a japán Kusatsuban él, 306 Pennsylvaniában, 281 pedig harmadik, negyedik generációs japán amerikai Honoluluból. "A tanulmányunk világosan kimutatta, hogy a japán származású amerikaiak ugyanolyan mértékben szenvednek érelmeszesedéstõl, és ez sokkal magasabb arány, mint a Japánban élõ japánok esetében. Ez arra utal, hogy nem az erõs génállomány az oka annak, hogy Japánban kevesebben halnak meg szívbetegségek következtében."