A szklerózis multiplex fõleg a nõket támadja meg. A mozgás, a járás fokozatosan romlik, aminek oka, hogy az idegrostok borítása, szigetelése megy tönkre. A károsodás magyarázatát világszerte speciális osztályok kutatják, de egyelõre ez nem tisztázott.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Klaus Lauer és nemzetközi munkacsoportja kutatásának eredményeit az Európai Ideggyógyászati Társaság 20. kongresszusán, Berlinben ismertette. A kutatók megállapították, hogy ritkábban fordult elõ a szklerózis multiplex azokban az országokban, ahol sok halkonzervet és makarónit, spagettit állítottak elõ.
Nem volt összefüggés az ideggyógyászati betegség és a forgalomban lévõ élelmiszerek között a növényi olajok és zsírok, a vaj és sajt, a tartósított tej, a konzervált zöldségek, gyümölcsök, sütemények, kakaópor, fagylalt vagy a dohánytermékek, sõt a dohányzás esetében sem.
A szakemberek azt találták viszont, hogy több beteg ott fordult elõ azokban az országokban, ahol margarinból, konzervált hústermékekbõl, kolbászból, lekvárból, csokoládéárúból, édességekbõl és sörbõl több volt forgalomban.
"Ezek az adatok nem jelzik, hogy a betegség és az élelmiszeripar gyártmányai között ok-okozati összefüggés lenne, de azt igen, hogy ez nem lehetetlen és ezért további gondos vizsgálatokra van szükség" - mondotta Lauer.
"Az ilyen tanulmányok nem az egyént vizsgálják, hanem nagy csoportokat, ezért nem lehet így semmiféle közvetlen kapcsolatot kimutatni. Sok emberre vonatkozó tanulmányokra van szükség, annak vizsgálatára, hogy a gyanús ételek nagy mennyiségben történõ fogyasztása megelõzte-e a betegség megjelenését, illetve és van-e különbség ezen esetek és azok között, amikor ugyanazon ennivalókat nem ették hasonló gyakorisággal, mégis megbetegedtek" - tette hozzá.