A gyermekgyógyászok figyelmét a közelmúltban a kínai melaminnal szennyezett tejet fogyasztó gyerekek esete hívta fel a problémára.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az amerikai szakorvosok az intézetekben figyelték meg a mind gyakoribb veseköves panaszok elõfordulását, noha a tápszerekben melamin nem fordult elõ. Nagyszabású kutatás kezdõdött a vesekövek okának tisztázására, és hamar egyértelmûvé vált, hogy a legfontosabb tényezõ nem más, mint a fölösleges konyhasó.
A szakemberek szerint a társadalom két végén élõk: a gyerekek és az idõs emberek általában nem isznak eleget, nem fogyasztanak annyi vizet, amennyire szervezetük biztonságos mûködéséhez szükségük volna. Mind a gyerekek, mind az öregek hajlamosak arra, hogy megfeledkezzenek a rendszeres folyadékfelvételrõl.
A vizsgálatok egyértelmûen igazolták, hogy a mai táplálkozásban a só mennyisége jelentõsen megnõtt. Nem csak a sós ropogtatnivalók, hanem a gyorséttermek szinte valamennyi terméke túlságosan sok konyhasót tartalmaz. Ráadásul például a McDonald's ételei New Yorkban 46 százalékkal sósabbak, mint Londonban vagy Párizsban.
Bruce Slaughenhoupt és munkatársai szinte minden készételt elsózottnak találtak a szendvicskrémektõl a zacskós levesekig. Külön fölhívták a figyelmet a sportitalokra - mint például a Gatorade -, melyek fogyasztása a gyerekközösségekben hatalmas divat lett, akkor is, amikor semmiféle, kemény sportteljesítmény miatt nincs szükség külön sópótlásra.
A vesekõ 40-65 százaléka akkor keletkezik, amikor oxalátok kapcsolódnak a vizeletben kálciumhoz, de nem ritkák a kálcium-foszfát- és a húgysavkövek sem. A két legfontosabb hajlamosító tényezõ a kevés folyadék és túlságosan sok só fogyasztása, mert így növekszik az oxalátok és a kálcium mennyisége a vizeletben.