Az Amerikai Gyermekgyógyász Társaság 2000-ben kelt ajánlása szerint az ekcémára hajlamos gyerekek étrendjébõl sok ételfajtát, köztük a halat is ki kell iktatni, ám 2008-ban visszavonták ezt az ajánlást és jelenleg azt mondják, hogy már 4-6 hónapos kortól adhatunk halat. Az allergiás betegségek, köztük az ekcéma is, egyre gyakrabban fordulnak elõ a fejlett országokban.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Egy korábbi kutatás eredményei szerint azon kismamák babái, akik terhességük során sok almát és halat fogyasztanak, kisebb eséllyel betegszenek meg asztmában és allergiában.
Jelen kutatásba 2003-ban, Nyugat-Svédországban született gyerekeket vontak be, szüleikkel kérdõívet töltettek ki a gyerekek 6 hónapos és 1 éves korában. 1 éves korukra a csecsemõk csaknem 21 százalékánál fejlõdött ki ekcéma, átlagosan 4 hónapos korban kezdõdve. A legerõsebb rizikófaktor a családban már elõfordult ekcéma volt, különösen ha az anya és a testvérek is ekcémásak voltak.
Azonban az olyan gyerekeknek, akik 9 hónapos koruk elõtt már kaptak halat, 25 százalékkal csökkent az ekcéma kialakulásának esélye, ezt találták olyan gyerekek esetén is, akik madarat tartottak otthon. A fogyasztott hal fajtája nem játszott szerepet, így megdõlt az a tézis, hogy az omega-3-zsírsavaknak közük lenne az ekcémához. Szintén semelegesnek bizonyult a szoptatás ténye, a tejtermékek fogyasztása és bundás háziállat tartása ebbõl a szempontból.
Dr. Alm azt javasolja, hogy fokozatosan vezessük be a halat a csecsemõk étrendjébe a többi szilárd étellel együtt, körülbelül 5-6 hónapos korban. Dr. Sandra McMahan, a texasi A&M Egészségtudományi Központ belgyógyász docense, a Scott&White allergológusa/immunológusa szerint ez a tanulmány jó alkalmat ad a kutatóknak, hogy tovább vizsgálódjanak ebben a témában.