2024.03.29. - Auguszta

Hal korai adásával kisebb eséllyel alakul ki az ekcéma gyerekeknél?

Hal korai adásával kisebb eséllyel alakul ki az ekcéma gyerekeknél?
Azoknál a csecsemõknél, akiknek étrendjébe már kilenchónapos koruk elõtt bevezetik a halat, kisebb eséllyel alakul ki ekcéma - áll egy új tanulmányban.

Az Amerikai Gyermekgyógyász Társaság 2000-ben kelt ajánlása szerint az ekcémára hajlamos gyerekek étrendjébõl sok ételfajtát, köztük a halat is ki kell iktatni, ám 2008-ban visszavonták ezt az ajánlást és jelenleg azt mondják, hogy már 4-6 hónapos kortól adhatunk halat. Az allergiás betegségek, köztük az ekcéma is, egyre gyakrabban fordulnak elõ a fejlett országokban.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Kialakulásukban az öröklött hajlam mellett szerepet játszanak a környezeti és étrendbeli tényezõk is. "Eddig nem javasoltuk a halfogyasztást azoknak a gyerekeknek, akiknek a családjában elõfordult valamilyen allergiás betegség. Ám ez az új információ segít megszabadítani a szülõket ettõl az aggodalomtól" - nyilatkozta Dr. Bernt Alm, a Göteborgi Egyetem Szilvia Királynõ Gyermekkórházának orvosa.

Egy korábbi kutatás eredményei szerint azon kismamák babái, akik terhességük során sok almát és halat fogyasztanak, kisebb eséllyel betegszenek meg asztmában és allergiában.

Jelen kutatásba 2003-ban, Nyugat-Svédországban született gyerekeket vontak be, szüleikkel kérdõívet töltettek ki a gyerekek 6 hónapos és 1 éves korában. 1 éves korukra a csecsemõk csaknem 21 százalékánál fejlõdött ki ekcéma, átlagosan 4 hónapos korban kezdõdve. A legerõsebb rizikófaktor a családban már elõfordult ekcéma volt, különösen ha az anya és a testvérek is ekcémásak voltak.

Azonban az olyan gyerekeknek, akik 9 hónapos koruk elõtt már kaptak halat, 25 százalékkal csökkent az ekcéma kialakulásának esélye, ezt találták olyan gyerekek esetén is, akik madarat tartottak otthon. A fogyasztott hal fajtája nem játszott szerepet, így megdõlt az a tézis, hogy az omega-3-zsírsavaknak közük lenne az ekcémához. Szintén semelegesnek bizonyult a szoptatás ténye, a tejtermékek fogyasztása és bundás háziállat tartása ebbõl a szempontból.

Dr. Alm azt javasolja, hogy fokozatosan vezessük be a halat a csecsemõk étrendjébe a többi szilárd étellel együtt, körülbelül 5-6 hónapos korban. Dr. Sandra McMahan, a texasi A&M Egészségtudományi Központ belgyógyász docense, a Scott&White allergológusa/immunológusa szerint ez a tanulmány jó alkalmat ad a kutatóknak, hogy tovább vizsgálódjanak ebben a témában.