2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Az általános iskolások 25 százaléka legalább egyszer fogyókúrázott már

Az általános iskolások 25 százaléka legalább egyszer fogyókúrázott már
A fiatalok csaknem fele elégedetlen a testével, már az általános iskolában a gyerekek 25 százaléka legalább egyszer fogyókúrázott, a középiskolásoknál ez az arány több mint 40 százalék - derült ki a kétnapos Magyar Evészavar Kongresszuson.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 3 ezer fõvárosi fiatalt kérdezett meg a 7-18 éves korosztályból. Az életmódjukra és táplálkozási szokásaikra vonatkozó felmérés szerint a fiatalok rendszertelenül esznek, 25 százalékuk nem reggelizik, és nagyon sokan fogyasztanak édességet, chipset.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Különösen a nõket érinti az evés-, és testképzavar: egy felmérés szerint a magyar nõknek csupán 6 százaléka elégedett teljesen a testével. Bár többségük elégedett az arcával, nem tud kibékülni a hasával. Komoly problémát okoz, hogy azok közül, akik korrigálni akarnak nem tetszõ testrészükön és fogyókúrába kezdenek, csak néhányan kérnek segítséget szakembertõl.

A kongresszuson bemutatott vizsgálat szerint bizonyos csoportokban az átlagnál sokkal nagyobb az evészavar kockázata. Így például a szépségiparban dolgozók körében gyakori a diétázás, a testedzés, a fogyasztó és vízhajtó tabletták használata. Hasonló problémákat tárt fel a magyar élsportolók körében végzett felmérés is: itt is az átlag sokszorosa azoknak az aránya, akik anorexiások és bulimiások.

A témában végzett kutatások szerint az eddig hagyományosan nõi problémának számító evészavarok az utóbbi évtizedben a férfiakat is utolérték. Például a férfi amatõr testépítõk evési szokásai, önértékelése is kórosan eltér az átlagos életvitelt folytatóktól. A tökéletességre való törekvésük azonban gyakran jóval többet árt, mint használ.