2024.03.29. - Auguszta

Súlyos betegségeket okozhat az élelmiszeriparban gyakran használt biszfenol?

Egy megjelent tanulmány szerint a biszfenol A (BPA), az élelmiszerek és italok mûanyagcsomagolásának elõállításában széles körben használt vegyület összefüggésbe hozható a cukorbetegséggel, a szív-érrendszeri betegségekkel és a májrendellenességekkel.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) legújabb számában megjelent cikk szerint a legmagasabb BPA-koncentrációjú vizelettel rendelkezõ felnõttek esetében majdnem háromszor nagyobb a kockázata a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának a legalacsonyabb BPA-koncentrációjú vizeletet adó alanyokhoz viszonyítva.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A vizsgált 1455 felnõtt közül a legmagasabb BPA-szinttel rendelkezõk esetében több mint kétszer magasabb volt a diabétesz kialakulásának kockázata. „A BPA magasabb koncentrációja a vizeletben összefüggésbe hozható a szív-érrendszeri betegségek, a diabétesz és a májenzim rendellenességek magasabb elõfordulási arányával” – áll a tanulmányban. A cikk megjelenésével egy idõben az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenõrzõ Hivatal (FDA) meghallgatást tart a biszfenol A biztonságosságával kapcsolatban.

A cikk szerzõi szerint a tanulmány elsõként vizsgálja a BPA-szintet az emberi szervezetben, mely vegyi anyagot egyébként Kanadában már betiltották, mivel bebizonyosodott, hogy jelentõs egészségügyi kockázattal jár, és súlyosan szennyezi a környezetet. A vegyület kimutatható mennyiségben az amerikaiak több mint 90 százalékában megtalálható, „fõként élelmiszerekbõl, de ivóvízbõl, fogtömésekbõl, bõrön keresztül és a házi por belélegzése révén jut a szervezetbe” – számolnak be a kutatók.

2003-ban több mint kétmillió tonna BPA-t gyártottak világszerte, azóta pedig évente 6-10 százalékkal emelkedett a vegyület iránti kereslet.