2024.04.16. - Csongor

Halálos lisztériafertõzések Kanadában romlott hús miatt

Ottawa - Tizenketten meghaltak és legalább tizennégyen súlyosan megbetegedtek lisztériabaktériummal fertõzött hústól Kanadában.

Valamennyi áldozat és beteg fogyasztott a Maple Leaf Foods élelmiszeripari konszern húskészítményeibõl, mielõtt kitört rajtuk a liszteriózis. 29 esetet még vizsgálnak. A megbetegedések száma várhatóan további emelkedik - közölte kedden Gerry Ritz egészségügyi miniszter.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az elsõ esetekrõl még a múlt héten érkezett jelentés az élelmiszerbiztonsági felügyelethez. A vizsgálatok a Maple Leaf egy torontói üzeméhez vezettek, ahol pozitív eredményt hoztak a lisztéria monocitogén baktériumra végzett terméktesztek. A telephelyet lezárták és mostanáig már 220 különbözõ húskészítményt - egyebek között szalámiféléket, füstölt sonkát és kolbászféleségeket - vontak ki a forgalomból összesen 20 millió kanadai dollár (3,1 milliárd forint) értékben.

A fertõzés a termékek szaga vagy állaga alapján nem ismerhetõ fel, laboratóriumi vizsgálattal lehet csak kimutatni a baktériumot, amely magas lázat, erõs fejfájást és hányingert okoz. A betegség nagy arányban végzõdik halállal, fõként a legyengült immunrendszerû idõsebbeknél. Különösen veszélyes a terhes nõkre, mert a baktérium képes áthaladni a méhlepényen, és vetélést, magzati fertõzést vagy halvaszületést is okozhat.