2024.04.20. - Tivadar

A B-vitamin terápia árthat a diabéteszes vesének

A cukorbetegség által okozott veseelégtelenséggel élõ pácienseknél állapotuk gyors romlását okozta, ha nagy mennyiségû B-vitamint kaptak - állapították meg kanadai kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A vitamint szedõ csoportban ráadásul nagyobb volt a szívroham és a szélütés aránya is a kontrollcsoport tagjaihoz képest - írta a Journal of the American Medical Association (JAMA) címû szakfolyóirat szerdán megjelent számában.

A diabéteszes nefropátiában a vese szûrõfunkciója romlik, mert kapilláriserei sérülnek. A 21 millió amerikai vesebeteg 40 százalékát érinti ez a probléma, amelynek kezelésére új megközelítést keresnek az orvosok.

Egyes tanulmányokban összefüggést figyeltek meg a vérplazma homocisztein-koncentrációja és a diabéteszes nefropátia, valamint más, érrendszert érintõ betegségek elõfordulása között. A B-vitamin terápiával - folsav, B6 és B12 együttese - e vegyület plazmában mért szintje csökkenthetõ.

Kanadai kutatók Andrew House vezetésével az ország öt egyetemi orvosi központjában, 238 diabéteszes páciensnél alkalmazták a B-vitamin terápiát, a próbát placebót szedõ betegcsoporttal kontrollálták. A teszt 2001 májusától 2007 júliusáig tartott, a követés idõtartama átlagosan 32 hónap volt.

A kutatók megállapították, hogy a B-vitaminokkal kezelt pácienseknél gyorsabban romlottak a vesefunkciók, mint a kontrollcsoport tagjainál, ráadásul több szívroham és szélütés fordult elõ körükben.