2024.03.29. - Auguszta

HPV-fertõzések miatt emelkedhet a fej-nyaki daganatok száma

Emelkedik a HPV vírushoz köthetõ fej-nyaki tumorok száma - állapították meg pénteken megjelent tanulmányukban brit kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A British Medical Journal címû orvosi folyóiratban közzétett cikk szerint az emelkedés összefügg az orális szexszel átadható HPV vírus terjedésével, ezért a szerzõk javasolják a lányokon kívül a fiúk vakcinálását is.

Számos fejlett országban van már HPV-vakcinával történõ immunizálási program a fiatal lányok körében. A szexuális aktivitásuk megkezdése elõtt kapott oltás megvédheti a fiatal nõket a nemi úton átadható HPV-fertõzéstõl, így megelõzhetõ az általa okozott méhnyakrák, de a fej-nyaki tumorok egy része is, amelyeket ugyanazok a HPV vírustörzsek válthatnak ki.

A Hisham Mehanna és munkatársai rámutattak, hogy nemrégiben közzétett vizsgálatok szerint Stockholmban az 1970-es évek óta hetven százalékkal emelkedett egyes fej-nyaki tumorokból vett mintákban a HPV kimutatási aránya. Az Egyesült Államokban készült friss tanulmányok is arról számolnak be, hogy a tumorminták 60-80 százalékában mutattak ki HPV-t az elmúlt évtizedben tapasztalt 40 százalékhoz képest.