2024.03.29. - Auguszta

A szélütés kockázatát is csökkentheti a csokoládé

Újabb tanulmányok igazolták, hogy a csokoládé jótékony hatással van az érrendszerre, és rendszeres fogyasztása csökkenti a szélütés kockázatát. Egy felmérés viszont ellenkezõ eredménnyel járt.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A csokoládéban lévõ kakaó sok flavoidot tartalmaz, amely a kutatók szerint gátolja a véralvadékok kialakulását.

A kanadai Hamiltonban lévõ McMaster Egyetem tudósai három kutatás eredményeit elemezték. Az elsõ, 44 ezer személy részvételével zajló felmérésbõl kiderült, hogy hetente egy adag csokoládé elfogyasztása 22 százalékkal csökkenti a szélütés kialakulásának kockázatát. A második tanulmány során ezerkétszáz személyt vizsgáltak, és megállapították, hogy heti ötven gramm csokoládé a felére csökkenti az agyi infarktus rizikóját.

A harmadik vizsgálat viszont az édesség egyetlen védõ funkcióját sem támasztotta alá. Sarah Sahib kutató véleménye szerint elsõsorban azt kellene tüzetesebben elemezni, hogy valóban a csokoládé csökkenti-e a szélütés kockázatát, vagy pedig az eleve egészségesebb emberek fogyasztanak inkább több édességet.

A tudósok áprilisban egy neurológuskonferencián ismertetik eredményeiket Torontóban.