Az eddigi kutatások nem tudták megerõsíteni az alkoholfogyasztás és a hasnyálmirigy rák kockázata közötti összefüggést, csupán feltételezték azt, mivel az ivást a hasnyálmirigy gyulladással és a cukorbetegséggel hozták kapcsolatba, s mindkét betegség magában rejti a hasnyálmirigy rák kialakulásának kockázatát.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
"Ez a legnagyobb méretû tanulmány, amely étkezési tényezõket vizsgálat a hasnyálmirigy rák kockázata esetében" - mondta Jenine M. Genkinger, a Georgetown Egyetem Lombardi Rákkutató Központjának munkatársa, a tanulmány vezetõ szerzõje.
Ha valaki napi 30 gramm vagy annál több alkoholt (két pohár italt) fogyaszt, kis mértékben növeli a hasnyálmirigy rák kialakulásának kockázatát - állapították meg a szakemberek. Egy ital a kutatók meghatározása szerint 3,5 dl sört, 1,2 dl bort vagy 0,4 dl 80 fokos égetett szeszt jelent.
Bár statisztikailag nem volt jelentõs különbség férfiak és nõk között a kockázat szempontjából, a kutatók azt találták, hogy nõk esetében napi két vagy annál több pohár ital, a férfiak esetében napi három vagy annál több pohár alkohol elfogyasztása növeli a kockázatot - idézte a Cancer, Epidemology, Biomarkers and Prevention címû szaklapban megjelent tanulmányt a ScienceDaily honlapja.
Semmilyen különbséget nem állapítottak meg a sör-, az égetett szesz- vagy a borfogyasztás hatása között - mondta Genkinger.
Az idült hasnyálmirigy-gyulladást, a cukorbetegséget és a dohányzást tartják a hasnyálmirigy rák legnagyobb rizikófaktorának. Az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society) jelentése szerint 2008-ban 18.910 új esetet regisztráltak és 34.290-en haltak meg ebben a betegségben.