2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Növeli az Alzheimer-kór esélyét a helytelen táplálkozás

London - Egérkísérletekben igazolta a koleszterin és a helytelen táplálkozás hozzájárulását az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatához a stockholmi Karolinska Intézet kutatója.

Kilenc hónapig zsírdús és cukrozott eleséggel táplálta a kísérleti egereket Susanne Akterin, a Karolinska Intézet Alzheimer-kórt kutató központjának munkatársa. Az elpusztult állatok agyában a kórra jellemzõ, abnormálisan összecsapódott idegsejteket mutatott ki. Eredményeinek összesítését doktori téziseiben tette közzé, melynek vitájára e hét végén kerül sor, amint az az intézet honlapján olvasható.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

"Az egerek agyát megvizsgálva, olyan kémiai elváltozást találtunk, mely nem különbözik az Alzheimeres-agyban találhatótól. Gyanítjuk, hogy a nagymértékû zsír- és koleszterinbevitel a genetikai tényezõkkel kombinálódva, hátrányosan befolyásolhatja az agy állományát, ami aztán hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához" - magyarázta nyilatkozatában Akterin.

A szellemi leépüléssel járó kór pontos oka ma még ismeretlen. A jelenleg legkorszerûbb szerek az agyban összecsapódó béta-amiloid fehérje-plakkok eltávolítását célozzák meg. Egy másik kutatási irányban a kóros tau-fehérjék lerakódását kívánják megakadályozni.

Akterin és csoportja az apoE4 jelû génváltozatra összpontosított a kísérletek során. A koleszterin szállításában résztvevõ génváltozat az emberek 15-20 százalékánál található meg, és növeli az Alzheimer-kór kockázatát. A génmódosítással létrehozott kísérleti egerek ezt a változatot hordozták. A kilenchónapos vizsgálat végén az egerek agyában kóros tau-fehérje lerakódásokat találtak, valamint csökkent egy Arc jelû fehérje mennyisége, melynek az emlékek tárolásában van szerepe.

A svéd kutató szerint eredményei jelzik, hogyan lehetne tenni a kór megelõzéséért, az Alzheimer-kór azonban igen összetett hátterû, ezért további kutatások szükségesek feltérképezéséhez.