Kilenc hónapig zsírdús és cukrozott eleséggel táplálta a kísérleti egereket Susanne Akterin, a Karolinska Intézet Alzheimer-kórt kutató központjának munkatársa. Az elpusztult állatok agyában a kórra jellemzõ, abnormálisan összecsapódott idegsejteket mutatott ki. Eredményeinek összesítését doktori téziseiben tette közzé, melynek vitájára e hét végén kerül sor, amint az az intézet honlapján olvasható.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A szellemi leépüléssel járó kór pontos oka ma még ismeretlen. A jelenleg legkorszerûbb szerek az agyban összecsapódó béta-amiloid fehérje-plakkok eltávolítását célozzák meg. Egy másik kutatási irányban a kóros tau-fehérjék lerakódását kívánják megakadályozni.
Akterin és csoportja az apoE4 jelû génváltozatra összpontosított a kísérletek során. A koleszterin szállításában résztvevõ génváltozat az emberek 15-20 százalékánál található meg, és növeli az Alzheimer-kór kockázatát. A génmódosítással létrehozott kísérleti egerek ezt a változatot hordozták. A kilenchónapos vizsgálat végén az egerek agyában kóros tau-fehérje lerakódásokat találtak, valamint csökkent egy Arc jelû fehérje mennyisége, melynek az emlékek tárolásában van szerepe.
A svéd kutató szerint eredményei jelzik, hogyan lehetne tenni a kór megelõzéséért, az Alzheimer-kór azonban igen összetett hátterû, ezért további kutatások szükségesek feltérképezéséhez.