A szakembereknek már korábban sikerült olyan egértörzset kitenyészteni, amelyik koleszterinben gazdag étrenden szokatlanul hamar mutatta az érelmeszesedés tüneteit.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Daniel Gallaher és Cynthia Gallaher ilyen egereket vizsgált öt hónapon keresztül. Az állatok sok koleszterint tartalmazó tápot ettek, szilva nélkül, illetve más csoportjaik kevés vagy kifejezetten sok szilvát kaptak. A kétféle szilvaadaggal kezelt egércsoporton kívül egy kontrollcsoport a szokásos, koleszterinben szegény egérkosztot kapta, szilva nélkül. A koleszterinnel táplált, szilvával is etetett egerek ereinek változását a szokásos étrenden élõ egerekéhez hasonlították.
A kutatók tapasztalatai szerint az aszalt szilvával bõségesen ellátott egerek érrendszere sokkal épebb maradt, mint azoké a koleszterindús, de "szilvaszegény" étrenden élõ állatoké. Hangsúlyozták, hogy ebben a vizsgálatban az egerek koleszterinszintjét a szilva nem befolyásolta, tehát itt a kedvezõ hatás hátterében nem a vér koleszterintartalmának csökkenése játszott szerepet. Ez azért fontos megjegyzés, mert korábbi kutatások a szilva érvédõ hatását vizsgálták, ezek szerint akár 10 dkg gyümölcs is jelentõsen csökkenti a vér "rossz" koleszterinszintjét. A jelenlegi állatkísérlet azonban nem ezt, hanem az aszalt szilva valamiféle "közvetlen" hatását mutatta. Mindenesetre érdemes rendszeresen aszalt szilvát enni szív- és érbetegségek megelõzése céljából, hiszen a jóízû érvédelmet már napi 10-12 szem gyümölcs biztosítja.