A hagyományos kínai orvoslás az egyes évszakok sajátosságaihoz illeszkedve segít az egészség megõrzésében: a nyári kánikulában a langyos italok, a könnyû levesek, a gyömbér, az újhagyma és a fokhagyma fogyasztását, éjjel pedig a köldök betakarását javasolja.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Már a modern tudomány is bebizonyította, hogy a betegségek, különösen a rákos és egyéb súlyos megbetegedések, szorosan összefüggnek valamely negatív lelkiállapot hosszantartó fennállásával. Köztudott, ha hosszú ideig állunk nagy nyomás alatt és nincs lehetõségünk kiengedni a „gõzt", súlyos következményekkel kell szembenéznünk. A pozitív gondolkodás, a mindennapjainkat átható elégedettség érzése ugyanis egészséges agyhullámokat produkál, ezáltal igazi gyógyír a léleknek, teszi hozzá Dr. Chen Zhen.
A nyári kánikulában pedig különösen gyakran érezhetjük magunkat ingerültnek. Kiváló feszültségoldó lehet testnek és léleknek egyaránt a nyári vakáció, a kiszakadás a megszokott, hétköznapi kerékvágásból. A negatív lelki állapot ugyanakkor megelõzhetõ néhány alapvetõ szabály betartásával is.
Igyunk langyos teát a nagy melegben!
A hagyományos kínai orvoslás is fontosnak tartja a megfelelõ mennyiségû folyadékbevitelt, a kínaiak – más keleti népekhez hasonlóan – azonban nem javasolják a jégbehûtött, magas kalóriatartalmú italok fogyasztását, egyrészt, mert hizlalnak, másrészt pedig ártanak a gyomor energiájának, megzavarják az emésztõrendszert. Kerüljük a nem kellõ tisztaságú és vegyi anyagokkal fertõtlenített csapvizet is, hogy a sejtek közötti nyomás egyensúlya ne boruljon fel, hívja fel a figyelmet a Debreceni Egyetem professzora. Egészségesebb, ha fogyasztás elõtt felforraljuk a vizet. Szomjunkat leginkább a langyosra hûtött teák oltják, mint például a gyömbér és ginkgo teák, melyek nagy elõnye, hogy még a kellemetlen nyári emésztõrendszeri panaszok és a nyári megfázás kockázatát is csökkentik.
Tegyünk a levesbe gyömbért, újhagymát, fokhagymát!
Kánikulában gyakran nincs étvágyunk, ilyenkor a TCM tanácsa szerint a szezonális zöldségek és gyümölcsök mellett fogyasszunk könnyen emészthetõ leveseket. Mindig használjunk friss alapanyagokat és tegyünk levesünkhöz gyömbért, újhagymát, fokhagymát, így ételünk nem csupán ízletesebb lesz, de megelõzhetjük a nyáron gyakran elõforduló szalmonella fertõzést is, árulja el Dr. Chen Zhen. Ha újra melegítjük ételeinket, javasolt azokat a megszokottnál hosszabb ideig forralni a fertõzések elkerülése érdekében.
Gyömbérrel és tigris tapasszal az émelygés ellen
Ha hajlamosak vagyunk az utazási betegségekre, mint például az émelygés, hányás, fejfájás, megelõzhetjük a bajt, ha gyömbér, B1- és B6-vitamin kombinációját tartalmazó készítményt használunk. Tovább fokozhatjuk a hatást, ha köldökünkre egy kis darab növényi illóolajokat tartalmazó tigris tapaszt ragasztunk az utazás idejére.
Kéntartalmú aminosavakkal és vitaminokkal az igénybevett hajért és fejbõréért
Nyáron hajunk is nagyobb igénybevételnek van kitéve: a káros napsugárzás, a strandok klóros vize, a sós tengervíz és a forró nyári levegõ miatt hajunk nehezebben kezelhetõ lesz mint általában, fejbõrünk kiszáradhat, így nehezen jutnak el a tápanyagok a hajhagymákhoz. Bizonyos tápanyagok nagyon fontosak a haj és a fejbõr egészsége szempontjából. Ilyenek a kéntartalmú aminosavak, a metionin és a cisztin, valamint a cink, a C-, a B1-, a B6-vitaminok és a biotin. Magyarországon is kaphatók olyan készítmények, melyek ezeket a hatóanyagokat a megfelelõ arányban tartalmazzák. Külsõleg használjunk fenyõ olajat, gyömbér- és ginszeng kivonatot tartalmazó sampont vagy kondicionálót, hiszen a külsõ és a belsõ ápolás együttesen fontos a cél elérésének érdekében.
Szellõztessünk éjjel, de köldökünket tartsuk betakarva!
A hagyományos kínai orvoslás szerint nagyon könnyen megfázhatunk, ha éjszakára is bekapcsolt állapotban tartjuk a légkondicionálót, illetve ha huzatban alszunk. Még a legnagyobb hõségben is óvatosan használjuk a légkondicionálót, inkább csak egy oldalról szellõztessünk, köldökünk környékét mindig tartsuk betakarva emésztõrendszerünk védelme érdekében, magyarázza a TCM oktató. A gyermekek különösen érzékenyek a nagy hõmérséklet különbségre, ezért rájuk fokozottan kell ügyelni ebbõl a szempontból is.