2024.04.19. - Emma

A C vitamin fontossága

A C vitamin fontossága
A C vitamin fontosságaA C- vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok felépítésében, a stressz kivédésében. A C-vitamint a táplálékkal juttatjuk szervezetünkbe, ugyanis testünk nem képes saját maga előállítani. A C-vitamin fontos például az agyalapi mirigy (hipofízis), az agy, a fehér vérsejtek (leukocyták), a szemlencse, a máj és a lép megfelelő működéséhez. Régen a hosszú tengeri hajóutak alkalmával a hajók legénysége alig juthatott friss gyümölcshöz, zöldséghez.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ennek következtében gyakran alakult ki náluk C-vitaminhiány-betegség, amit skorbutnak is neveznek.

A C-vitamin elősegíti a vas bélben való felszívódását. Részt vesz a kollagénrostok termelődésében és biztosítja szilárdágukat. Antioxidáns képessége miatt véd a szabadgyökök kialakulásával szemben. Terhesség alatt nő a vas-és C-vitamin igény. Kisgyermekek normális fejlődéséhez is szükség van megfelelő mennyiségű C-vitaminra.

A növényvilág igen gazdag C-vitaminban. Az említett paprika, a fekete ribizli, a homoktövis, a kivi, a citrusfélék, a brokkoli, a paradicsom, a káposzta, a karalábé és a burgonya, a fekete áfonya, a naspolya, a füge, a vadcseresznye, a málna és nem utolsó sorban a csipkebogyó kiváló természetes C-vitaminforrások.