2024.04.23. - Béla

Az alacsony vérnyomás főként a karcsú fiatal nőket és a sportolókat érinti

Az alacsony vérnyomás főként a karcsú fiatal nőket és a sportolókat érinti
Az alacsony vérnyomás főként a karcsú fiatal nőket és a sportolókat érintiAz alacsony vérnyomás nem minden esetben okoz panaszokat szemben a magas vérnyomással. Az alacsony vérnyomás mindenekelőtt a karcsú fiatal nők problémája. Ezzel szemben a férfiaknál nincs egyértelmű összefüggés a testsúly és a vérnyomás között. A gyerekek és a fiatalok vérnyomása gyakran alacsony, főleg a növekedési fázisban. Alacsony vérnyomás terhesség alatt és idős korban is kialakulhat. Reggel ébredéskor is kissé alacsonyabb a vérnyomás, mint napközben, főleg időseknél, a 65 éven felüliek egy negyedénél rendszeresen előfordul.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A sportolóknál sokszor előfordul tartósan alacsony vérnyomás. Az intenzív edzés különösen erősen megdolgoztatja a szívet.

Nyugalomban a szív „kímélő üzemmódba kapcsol”, a szívfrekvencia és a vérnyomás ilyenkor alacsony. Ez az oka annak, hogy a rendszeresen sportolók ritkábban betegszenek meg szív- és érrendszeri betegségekben, mint azok, akik keveset mozognak. Az edzetlen emberek vérnyomása gyakran rövid idő alatt csökken le, például, amikor hirtelen felállnak. Hirtelen emelkedik hőségben, evés után vagy lefekvéskor, stb. A krónikus alacsony vérnyomásban szenvedőknek ajánlott sportolniuk, mert az edzés javítja a keringésszabályozó rendszert és a szív teljesítményét.