2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Fahéj - gyógynövény

Fahéj - gyógynövény
Fahéj - gyógynövényA fahéj az egyik legősibb fűszerfajta. S ahogy a neve is mutatja: egy fának (a babérfélék családjába tartozó cimetfának) a héja, azaz kérge. Ceylonban őshonos, de Ázsia, Ausztrália trópusi tájai és Dél-Amerikában is termesztik. A néhány éves facsemete törzsét lehántják, hogy a csonkokból sarjak törjenek elő. Két év elteltével ezeket a sarjakat vágják le, az ágakat ujjnyi darabokra aprítják, kérgüket tompa fakéssel lefejtik. A fahéjdarabokat egymásba fűzve úgy szárítják, mint Kalocsa környékén a paprikát. ekkor kapja bársonyos szép színét. Illatát a benne lévő illóolaj adja.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Édességek, aprósütemények, befőtt, kompót, forralt bor, reszelt alma, tejbegríz és egyéb tejes ételek ízesítője. De nemcsak az ételek ízesítésére tökéletes, hanem gyógyító fűszernövényként is használatos.

Serkenti az emésztést, javítja az étvágyat. De a kutatók kiderítették, hogy mézzel keverve gyógyhatású is.

Hatásos például:

- krónikus fáradtság ellen. Idős embereknek ajánlatos naponta ajánlatos fahéjat fogyasztani. Kávéba vagy tejbe keverve, de még teába főzve is erősíti a szervezetet.

- Megfázás esetén a mézes fahéj enyhíti a köhögést, tisztítja a légcsövet.
...Erősíti az immunrendszert, illetve támogatja a fehérvérsejteket a baktériumokkal szembeni harcban.


- Csökkenti a koleszterin-szintet. 3 kávéskanál fahéjat két kanál mézzel elkeverve és forróvízzel felhígítva kellemes italt lehet készíteni. Ez naponta 3x fogyasztva jelentősen csökkenti a koleszterinszintet.

- A szívbetegeknek is ajánlatos rendszeresen minél több fahéjat fogyasztani,mert a koleszterin-csökkentés mellett erősíti a rugalmatlanná váló érfalat.

- Csökkenti az ízületi fájdalmakat., különösen a porckopás miatti kínokat.

- Enyhíti a hólyaghurut kellemetlen tüneteit. A fahéjból-mézből készült meleg ital fertőtleníti a hólyagot és a húgyutakat.

- Megakadályozza a gyomorfekély kialakulását. A fahéjas ételek, illetve a mézzel elkevert fahéj fogyasztása révén olyan védőréteggel vonja
be a gyomor falát, ami megakadályozza a savkimaródást.

- Fogyaszt is. Reggel éhgyomorra és este lefekvés előtt egy-egy bögre fahéjas ital elkortyolgatása megakadályozza a zsír lerakódását.

- Illata hangulatjavító, a fahéjas kávé vagy forró csokoládé a boldogsághormonok termelődését segíti.