2024.03.29. - Auguszta

Rendszeres testmozgással megelőzhető a mellrák

Rendszeres testmozgással megelőzhető a mellrák
Rendszeres testmozgással megelőzhető a mellrákNapi egy órányi mozgás segítségével jelentősen csökkenthető a mellrák kialakulásának esélye, függetlenül attól, hogy milyen testsúlyú vagy életkorú az illető. 'Az összes olyan tanulmányt figyelembe vettük, melyek a testmozgás és a mellrák közötti kapcsolatot vizsgálták, így az eredményeink meglehetősen stabil tudományos alapokon állnak' - mondta a professzor. A testmozgás előnyös hatásai egyedül akkor nem voltak számottevőek, ha az érintett hölgyek hormonpótló terápiában részesültek.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Boniol professzor azonban kifejtette, hogy a hormonpótló terápia biztonságosságát egyre többször kérdőjelezik meg, így a jövőben mindenképpen érdemes lesz vizsgálni a mozgás pozitív hatásait ezeknél az eseteknél is.

Sem a testsúlynak, sem az életkornak, sem pedig a szociális körülményeknek nem volt befolyásoló hatása - a testmozgás mindenképpen hatásosnak bizonyult a megelőzésben. A legkevesebbet és a legtöbbet sportolók között közel 15 százalékos volt a különbség, ami a mellrák kialakulásának esélyét illeti. A szakemberek szerint tulajdonképpen az is mindegy, milyen sportot űzünk, ha naponta nagyjából egy órát mozgással töltünk.


"A rendszeres testmozgás segítségével sok betegséget előzhetünk meg, vagy csökkenthetjük a kialakulásuknak a rizikóját. A mellrák is felkerülhet erre a listára" - mondta Boniol professzor. "A módszer olcsó és hatásos, mindenki számára elérhető. Az egészségpolitikai szakembereknek érdemes lenne minél több nőt, fiatalabbakat és idősebbeket is, arra biztatni, hogy sportoljanak naponta. Ezzel rengeteg költséget meg lehetne takarítani."