2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Fodormenta - gyógynövény

Fodormenta - gyógynövény
Fodormenta - gyógynövényA virágzó föld feletti részeiből vízgőzdesztillációval előállított illóolaja színtelen, halványsárga vagy olívazöld színű, illata fűszeres. Az illóolaj belsőleg használva emésztésjavító készítmény, az illatszer- és élelmiszeripar termékek (cukorkák, fogkrémek, szájvizek, szappanok, samponok, rágógumik) íz- és illatösszetevőjeként hasznosítja a fodormenta olaját. Az illóolajok egyébként olyan folyékony halmazállapotú, illékony vegyületek, melyeket növényekből vonnak ki. Nevükkel ellentétben nem olajok.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az olaj zsíros nyomot hagy mindenhol és nagyon lassan párolog szobahőmérsékleten. Ezzel szemben az illóolajok gyorsan párolognak, és semmilyen felületen nem hagynak maguk után nyomot. Használják őket aromaterápiában, parfümgyártásban, gyógyszeriparban, kozmetikai iparban, sőt ízesítésre is.

Hatóanyagainak köszönhetően jó szélhajtó, görcsoldó és emésztésjavító hatású, fokozza az epetermelést, de gyomor- és bélpanaszokra is alkalmazható. Megszünteti a gyomorfájást, a felfúvódást, gátolja a bélrenyheséget, serkenti a vérkeringést. Illóolaját megfázás esetén inhalálásra használják, teája köhögéscsillapító hatású. Cseranyagokat, flavonoidokat tartalmaz. Káros mellékhatása nem ismert.