2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Mezei kakukkfű - gyógynövény

Mezei kakukkfű - gyógynövény
Mezei kakukkfű - gyógynövényA kakukkfűnek számos változata van. A kerti kakukkfű termesztett változat, illóolaj tartalma jóval magasabb, mint a vad kakukkfűé. A kettőt nem könnyű megkülönböztetni: a vad kakukkfű levelei nagyobbak, egyenesek. A kerti változat levelei felhajlók, fonákjuk fehéres és molyhos. Hatóanyagai illóolajok (timol, karvakrol), tannin, szaponin, kávésav, flavonoidok. Nagyon jó fertőtlenítő gyógytea készíthető belőle, mely megvéd a betegségektől, meghosszabbítja a sejtek életét, erősíti immunrendszerünket. Vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést, vérszegénység esetén kiváló.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Kezelhető vele köhögés, hörgő- és szájüregi gyulladások, orrdugulásra inhalálni kell vele. Nyálkaoldó, köptető hatása is van. Újabban vírusos betegségekre javasolják. A nők növényének is nevezik, mert vérzési rendellenességeket és görcsöket szüntet.

Éjszakai alvópárnában könnyíti álmunkat, megszünteti az alvási panaszokat. Depresszióra, fáradtságra tonizáló hatása miatt javallt. Étvágyjavító, puffadást szüntet, segíti az emésztést. Féreghajtásra is használják.

Külsőleg bőrfertőtlenítő, sebgyógyító hatású. Kisgyermekek fürdővizében enyhíti a hasi görcsöket, erősíti az immunrendszert.


Felhasználása gyógyteaként:

Belsőleg:

- Köhögés, torokfájás, vérszegénység, májbetegség, depresszió esetén napi 3 csésze tea étkezés előtt.
- Emésztésre, puffadásra esetenként étkezés után 20 perccel egy csészével.
- Étvágyjavításra étkezés előtt egy félórával egy csészével.
- Keringési panaszokra úgyszintén napi 3 csészével étkezés előtt.

Külsőleg:

- Szájüregi gyulladásra, torokfájásra gargarizálni, öblögetni kell a teájával, majd azt kiköpni.
- Gyerekkád fürdővizébe egy gézbe kötött adag (3 gramm vagy egy evőkanál) teát lógatunk a fürdés megkezdésekor. Nagyobb mennyiségű (felnőtt fürdőkád) vizébe 3 liter elkészített teát önthetünk. Hetente legfeljebb háromszor használjuk így. Felnőttek fürdővizében is jó hatást fejt ki, tágítja az ereket, nyugtat,