2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A fogcsikorgatás következménye

A fogcsikorgatás következménye
A fogcsikorgatás következményeA stressz, a lelki megterhelés, a belső feszültség, a fogak és az állkapocs hibás állása lehet a fő ok. A rossz felületű, túl magas tömések, inlayk, hidak, koronák és a protézis is okozhat zavarokat, vagy felerősítheti a már meglévő problémákat. Ha fennáll a krónikus fogcsikorgatás gyanúja, mindig alaposan meg kell vizsgálni a fogak helyzetét, a harapást, a töméseket és az esetleges fogpótlásokat, hogy betöltik-e a szerepüket, és együtt megfelelően működnek-e. Funkcióanalízissel derítik ki, hogy a fogak esetleg hibásan érintkeznek-e, rosszul mozog-e az állkapocs, vagy az állkapcsi ízület funkciózavara áll-e fenn.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A fogakra nehezedő tartós nyomás, a szorítás, a folytonos csikorgatás, számos struktúrát érint: az állkapcsi ízületet, a fogakat, a fogínyt, a rágóizmokat és akár néhány csigolyát is. Az állandó igénybevétel következtében, a rágófelületek és a fogak elveszítik kontúrjukat, csiszolódnak. A káros folyamatok addig folytatódhatnak, míg végül már csak a foggyökér marad meg. Ez azonban nagyon ritkán, extrém esetben fordulhat elő. Fennáll azonban annak a veszélye, hogy a fogak állása, helyzete megváltozik, és egyes fogak kilazulhatnak.

Az állkapcsi ízület közepén található egy elmozdulni képes porc. Ez a porcréteg a hibás működés miatt túl gyorsan elhasználódik, elkopik. Ennek következtében az ízület recsegő, pattogó, súrlódó vagy kattogó hangot ad, mozgása korlátozódik, és ez fájdalommal is járhat. Sőt mindez az állkapocs kiakadásához is vezethet, azaz a szájat se kinyitni, se bezárni nem tudja a páciens.

A fogcsikorgatás nemcsak az állkapcsi ízületekre, hanem azok környékére is hatással van. A rágóizmok először megfeszülnek, majd megkeményednek, aztán a nyak és torok izmai következnek. Fejfájás és krónikus fülzúgás (tinnitus) is lehet a fogcsikorgatás következménye.