2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Napi három csésze tea csökkenti a fogszuvasodás kockázatát

Napi három csésze tea csökkenti a fogszuvasodás kockázatát
Napi három csésze tea csökkenti a fogszuvasodás kockázatátNapi legalább három csésze tea elfogyasztása a fogszuvasodás kockázatának csökkentésével elősegíti a jó szájhigiéniát. A Brit Táplálkozási Alapítvány Nutrition Bulletin kiadványában megjelent tanulmányban korábbi kutatások elemzésével kimutatták, hogy a fekete tea segít két baktériumfajta, a Streptococcus mutans és a Lactobacillus leküzdésében, amelyek összefüggésben állnak a fogszuvasodással és a fogínybetegséggel. A kutatást vezető Dr. Carrie Ruxton elmondta, hogy a leghatékonyabb dózis napi három-négy csésze tea.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ráadásul a fekete tea még akkor is a fogszuvasodás ellen hat, ha cukrot tesznek bele. A zöld tea is hasonló hatást gyakorolt, ezen kívül az állapothoz hozzájáruló kénes vegyületek semlegesítése révén még a kellemetlen szájszagot is megszünteti.

"Biztos vagyok abban, hogy a fogorvosok örömmel fogadják majd a hírt, és fel fogják használni a szájhigiéniára való népegészségügyi oktatásban" - mondta Dr. Ruxton.
A kutató elmagyarázta, hogy amikor a szájban lévő baktériumok reagálnak a szénhidrátokra, sav képződik, ami oldja a fogzománcot, ami fogszuvasodáshoz és fogvesztéshez vezethet. A fekete és a zöld tea csökkenti a gyulladást, és megakadályozza a láncreakciót elindító baktériumok megtapadását és szaporodását. A tea flavonoidokat és katekineket, tannin típusú antioxidáns vegyületeket tartalmaz, amelyek mikroba-ellenes hatást gyakorolnak.

Az elemzés ezen kívül azt is kimutatta, hogy a zöld tea az energiafelhasználás és a zsírégetés fokozása révén a fogyást is elősegíti.