2024.04.19. - Emma

A halláscsökkenés kialakulásának okai

A halláscsökkenés kialakulásának okai
A halláscsökkenés kialakulásának okaiHalláscsökkenés fiatalabb korban is bekövetkezhet. Elég hozzá egy szövődményes nátha, vagy gyakori zajártalom. Az emberek közötti kommunikáció alapvetően a beszédre és a hallásra épül. A hétköznapokban, a munkában, a szabadidő eltöltéséhez is szükséges a jó hallás. A halláscsökkenés egy kívülről láthatatlan fogyatékosság, viszont az egyén egész életére komoly hatással van. Általában az első felmerülő kérdés, mi okozhat hallásvesztést, amikor nem halljuk olyan jól a telefon másik oldalán beszélőt. Nos, nagyon sok oka lehet a hallásvesztésnek.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Öregedés:

A halláscsökkenés egyik leggyakoribb oka. A hallás mechanizmusa elhasználódik a hosszú évek alatt, ahogy más testrészeink is. Az életkorral kapcsolatos hallásvesztés, más néven presbycusis nagyon gyakori, nem is gondolnánk, mennyire. A 65 év felettiek közül háromból egy ember már tapasztalta.

Fokozott zajterhelés:

Gyakran közrejátszik a hallásvesztés kialakulásában, zajos világ vesz minket körül akkor is, ha úgy érezzük, hogy éppen csend van körülöttünk. A hosszú ideig tartó hangos zajok korlátoznak a tökéletes hallásban. Ez lehet egy hangos munkahely, állandó dobpergés a zenelejátszóból, vagy az ablak alatt folyamatosan zúgó forgalom. A zaj okozta halláskárosodás az egyetlen halláscsökkenési típus, mely teljesen megelőzhető, ennek ellenére mégis nő a halláskárosodástól szenvedők száma, főleg a fiatalok körében. Sok módon megelőzhető a baj, fülvédő viselésével, zajhatás mennyiségének csökkentésével.

Betegség:

Ez is a gyakori kiváltó okok közé tartozik. Gondoljunk csak bele, milyen, amikor meg vagyunk fázva. Minden hangot kicsit eldugultnak hallunk. Persze ilyen esetben a halláscsökkenés a betegség elmúltával együtt eltűnik. A cukorbetegek, szív és érrendszeri betegek hajlamosabbak a halláscsökkenésre. A gyenge vérkeringés és az oxigén hatással lehet majdnem minden szervünkre, így a belső fülre is, mely a hallásért felelős.

Gyógyszeres kezelés:

Sokszor ez is felelős lehet a halláscsökkenésért, mint nem kívánt mellékhatás. Egyes gyógyszerek, például a rák kezelésére alkalmasak, okozhatnak halláskárosodást. Ezek a gyógyszerek ototoxikusak, mérgezőek a fülnek. Minden alkalommal olvassuk el a kockázatokról és mellékhatásokról szóló papírt, és kérdezzük meg orvosunkat a szedés elkezdését megelőzően. Lehet, hogy a betegségre megfelelő, miközben a hallást károsítja. Másik kérdés a gyógyszerek kombinálása. Egyes gyógyszerek önmagukban nem ototoxikusak, más gyógyszerrel együtt viszont azzá válhatnak. Tájékozódjunk az előírásokról és a mellékhatásokról!

Trauma:

Súlyos fejsérülés is vezethet halláskárosodáshoz. Ha valamilyen kár éri a hallás központját, az agyat, károsodhat az érzékeny hallómechanizmus, a hanghullámok nem a megfelelő módon alakulnak elektromos impulzusokká. Az ilyen hallásvesztés tartós.

Életmód:

Gyakran a nem megfelelő életmód is hozzájárul a halláscsökkenéshez. A dohányzás, a testmozgás hanyagolása, és a megfelelő tápanyagok hiánya az étkezésből. Ezek is mind-mind hozzájárulnak a halláscsökkenéshez. Az egészséges életmód egyenlő az egészséges hallással.