2024.04.20. - Tivadar

A gyógyhatású zöld tea

A gyógyhatású zöld tea
A gyógyhatású zöld teaA távol-keleti kultúrákban évszázadok, sőt évezredek óta hisznek a tea jótékony hatásában, amit napjaink orvostudományi kutatásai be is bizonyítottak. A rákos megbetegedésekkel foglalkozó tudósok sokáig értetlenül álltak a tény előtt, hogy a japán dohányosok körében ritkábban alakul ki rák. A titok nyitja az, hogy a teában található polifenolok a daganatképződés és -fejlődés, valamint az áttét-kialakulás legtöbb lépésére gátló hatással vannak; a zöld tea a sejteket károsító szabad gyököket leköti, akadályozza a hibás sejtek szaporodását.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedőknek is hasznos lehet a zöld tea fogyasztása, ugyanis polifenoljainak antioxidáns hatása megakadályozza a koleszterin felszívódását, ezzel gátolja az érszűkület kialakulását. Erős szívdobogást nem okoz, mert a benne lévő koffein a tea csersavtartalma miatt lassabban szívódik fel. Így csupán szelíden élénkíti a központi idegrendszert; növeli a szellemi teljesítőképességet, a gondolattársításokat, a megfigyelő- és koncentráló képességet, megelőzi, illetve csökkenti a fáradtságérzetet. A koffein élénkítő hatásán túl erős hörgőtágító hatású is, ezért származékai az asztma gyógyításában is használatosak. Ugyancsak a koffeinnek tudható be húgyhajtó hatása.
Fluoridtartalmának köszönhetően a fogszuvasodás megelőzésében is fontos szerepet játszhat - természetesen cukor nélkül fogyasztva. Hiszi vagy sem, de távol-keleti felmérések szerint feleannyi odvas foguk van azoknak a gyerekeknek, akik naponta isznak zöld teát. Ez a katechinnek köszönhető, ami jelentős mértékben gátolja a baktériumok cukorátalakító tevékenységét.