2024.04.16. - Csongor

A porckopás fájdalmainak csökkentése

A porckopás fájdalmas megbetegedés, mely az ízületekben található porc elvékonyodásával, majd eltûnésével jár, és az érintett ízület fájdalmát, késõbbiekben teljes használhatatlanságát okozza. Az ízületi porckopás kezelése éppen ezért nagyon fontos feladat, amit a kezdeti stádiumban el kell kezdeni, amíg a porcsejtek még képesek a sejtközötti állományt pótolni.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az artrózis kifejezés alatt az ízületek kopásos megbetegedését értjük, s megkülönböztetjük elsõdleges és másodlagos formáját. Elsõdleges artrózis esetén külön kiváltó ok nélkül, lassan, észrevétlenül fogy el az ízületi porc a beteg ízületbõl. Az elsõdleges porckopás igazi oka ismeretlen, ezért természetes folyamatnak tartjuk, mely az öregedési folyamat része.

Másodlagos porckopás esetén azonban a térdízület korábbi sérülése (pl. porckorong szakadás, keresztszalag szakadás, oldalszalag problémák, ízületbe hatoló csonttörés) indítja el a kopásos folyamatot. Ez a forma általában már fiatalabb korban jelentkezik, mint az idõsebbeket érintõ elsõdleges porckopás.

A porckopás korai stádiumában (amikor még tüneteket nem is okoz) a porcsejtek igyekeznek a sérült sejtközötti állományt kijavítani, ahogy azonban a porckopás folyamata halad elõre, a porcsejtek kifáradnak, és már nem tudják pótolni az elveszett molekulákat. A tünetek ilyenkor már nagyon fájdalmasak lehetnek.

Legyen bár a porckopásunk az életkorunk velejárója, vagy sérülés eredménye, a fájdalommal járó folyamat megelõzhetõ, ha pedig már kialakult az artrózis, akkor is jól kezelhetõ glukózamin szulfát és a kondroitin szulfát szedésével, valamint hialuronsav beinjekciózásával.

Ezek ugyanis beépülnek az ízületbe, s belülrõl regenerálják azt. A glukózamin serkenti a porcsejtek sejtközötti állomány termelését, lassítja a porc elöregedésével, kopásával járó folyamatot és még a fájdalmat is csökkenti.