2024.03.29. - Auguszta

A túlságosan vastag hasi zsírréteg veszélyei

A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A hasra rakódott zsírrétegek nem csak optikailag hátrányosak, hanem olyan hormonok termelõdését is beindítják, amelyek extrém módon ártalmasak egészségünkre. A hasi elhízás lehetséges következményei között a szív- és érrendszeri megbetegedések, az agyvérzés és a cukorbetegség szerepel.

Orvosi körök minden figyelemfelhívása ellenére mindeddig úgy tûnik, az emberek többsége fittyet hány a komoly kockázatokra – derült ki a belfasti Queen’s Egyetem Európa szerte mintegy 12 ezer résztvevõ bevonásával elkészített tanulmányából.

Tíz megkérdezettbõl kilenc egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy a hasi elhízás nem csak egyszerûen egészségtelen, hanem számos megbetegedés kiváltója lehet. Egy másik tanulmányból az is kiderül, hogy a legtöbb ember pusztán amiatt szeretne fogyni, hogy jobban nézzen ki, és nem pedig abból kifolyólag, hogy egészségesebb legyen.

A hasi elhízásnak pontosan abban rejlik a legnagyobb veszélye, hogy egy-egy drasztikus villámdiéta során az érintettek ugyan csökkenthetik testsúlyukat, ám éheztetés következményeként a hasi zsírszövetek tûnnek el a legkésõbb.

A táplálkozás-szakértõk egybehangzó véleménye szerint a leghatékonyabb védelmet az jelentheti, ha a szénhidrát-bevitelt jócskán csökkentjük (low-carb diéta), s ehhez megfelelõ mennyiségû és gyakoriságú testmozgás párosul.

Aki tehát biztosra akar menni, és messze el akarja kerülni a hasi elhízással járó kockázatokat, az nem csupán a testtömeg-indexét kíséri figyelemmel, hanem hasi körfogatát is rendszeresen ellenõrzi. A szakértõk véleménye szerint a nõk esetében 80, míg a férfiaknál 94 centiméter alatt nem jelentenek veszélyforrást a hasra telepedett zsírszövetek.