2024.04.19. - Emma

A jó memória titka a boldogság

A Magdeburgi Egyetem munkatársainak vizsgálatai szerint a dopamin nevû hormon javítja a hosszú távú memóriát.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A vizsgálat során 65 és 75 év közötti alanyokat tanulmányoztak, akiket a dopamin nevû hormon elõanyagával, illetve placebóval kezeltek. Az önkénteseknek olyan fotókat kellett felismerniük, melyeket korábban már megmutattak nekik, és ezeket kellett elkülöníteni új képektõl. Az agy mûködését egy speciális, funkcionális mágneses rezonancia képalkotóval monitorozták. A memóriateszteken a dopaminos csoport jobb teljesítményre volt képes. A felfedezés megmagyarázhatja, hogy a memóriamûködés miért csökken jobban Alzheimer-kórban szenvedõ betegek esetén a folyamat beindulásakor.

A dopamin sokarcú idegrendszeri jelátviteli anyag. Segíti az idegsejtek és az izomsejtek közötti kommunikációt, épp ezért szörnyûek az agy dopaminelválasztását végzõ sejtek pusztulásának következményei, mely jelenség a Parkinson-kórra jellemzõ. Másrészt a dopamint nevezik boldogsághormonnak is, ugyanis az agy jutalmazási struktúrájának aktiválása során megnõ a szintje, így kelt elégedettségi érzést. Arra is voltak jelek korábban, hogy a hormon a memória teljesítményét is segítheti.

Az elméletet Dr. Emrah Düzel és munkatársai igazolták, ugyanis vizsgálatuk egyértelmûsítette, hogy a dopamin elõsegíti a régebbi emlékek elõhívását. Az anyag a memóriának azt a részét befolyásolja, mely Alzheimer-kórban sérül, vagyis a felfedezés új irányt adhat a betegséget érintõ kutatásoknak.