2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A gyerekek immunrendszerének erõsítése

Az immunerõsítés lehetõségei különösen a téli és kora tavaszi idõszakban gondolkodtatják el a szülõket: hogyan is lehetne az egyik betegségbõl a másikba esõ gyermeküket jobb egészségi állapotba hozni?
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az immunerõsítésnek különbözõ módszerei vannak. Egyik legismertebb a gyermek napi ritmusát veszi figyelembe – már ha egyáltalán van állandó napi menetrendje. Fontos, hogy rendesen, jó minõségû táplálékot egyen, naponta legyen a szabad levegõn, ha nagyobb, akkor sportoljon, és az is lényeges, hogy eleget pihenjen.

Az említett tényezõk alapvetõnek számítanak, ám sok esetben tapasztalható, hogy ezek sem valósulnak meg. Emellett vannak étvágytalan, rosszalvó gyerekek is, akikkel a szülõ legjobb szándékával sem boldogul.

Csecsemõkorban nagyon lényeges az anyatejes táplálás, hiszen az anyatej tele van olyan ellenanyagokkal, amelyek a kicsit számos fertõzéstõl megóvják. Mindazonáltal azoknak az édesanyáknak sem kell elkeseredniük, akik nem tudják szoptatni a kisbabájukat, mert ma már a tápszergyártók is mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az anyatej hatását minél jobban meg tudják közelíteni készítményeikkel. A mai modern tápszerek egy része már immunerõsítõ hatással is rendelkezik.

Az olyan kisbabáknak, vagy akár nagyobb gyerekeknek, akik rossz étvágyúak, nehezen esznek, remek immunerõsítõ hatásuk miatt ajánlott a probiotikumok fogyasztása. Ezek a termékek nem csak az immunrendszert képesek a bélrendszeren keresztül támogatni, hanem a gyermek étvágyát is rendezhetik. Vannak olyan készítmények is, amelyekkel nem csak a probiotikumról gondoskodhat a szülõ, hanem a vitaminpótlásról is.

Az olyan gyerekek számára, akik egyik fertõzésbõl a másikba esnek, érdemes immunerõ készítményeket adni. Ezek többsége vényköteles, orvosánál, gyógyszerészénél érdeklõdhet ezekrõl. Az immunerõsítõk olyan készítmények, amelyek azon baktériumok alkotóelemeit tartalmazzák, amelyek a leggyakrabban elõforduló gyulladásokat (arcüreg-, középfül-, tüdõgyulladást) okozzák.

A gyermek immunrendszere e készítmények szedése idején megtanul védekezni, ellenanyagot termelni a kórokozók ellen, hogy amikor ténylegesen találkozik egy ilyen baktériummal, akkor harcra készen várja a kórokozókat. A szülõk pedig legfeljebb azt fogják észrevenni, hogy a gyermek – bár folyik az orra és prüszköl – nem lesz lázas mint korábban, és nagy valószínûséggel a gennyes középfülgyulladást is megússza. Az egyik készítmény már 6 hónapos kor felett, a másik 1 éves kortól alkalmazható.
Védõoltások

Az immunrendszer erõsítésének másik változata – a védõoltás – erõsen megosztja a közvéleményt. Mindenki másképp vélekedik e téren, én mégis úgy gondolom, hogy a védõoltásoknak köszönhetõ, hogy nem halunk meg torokgyíkban, nem kapjuk el a szamárköhögést stb.