2024.04.20. - Tivadar

Komoly problémákat jelezhet a haspuffadás

Ha úgy érzed, egy felfújt lufi van a gyomrodban, rendszerint nem a legrosszabbra gondolsz. Pedig néha nem árt komolyan venni.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A haspuffadás legtöbb esetben táplálkozási vagy életmódbeli okokra, helytelen szokásokra vezethetõ vissza, illetve a legtöbb esetben emésztõszervi betegségeket kísér, mint például tejcukor-érzékenység, lisztérzékenység, allergiás okok.

Elõfordulnak egyéb szerveket, szervrendszereket érintõ kórképek is, melyeket szintén kísérhet haspuffadás. Ilyenkor általában nehezebben derül fény a diagnózisra, hiszen mind a beteg, mind az orvos a gyakoribb emésztõszervi okokat veszi elõször sorra a kivizsgáláskor.

Nõgyógyászati okok

A nõgyógyászati daganatos betegségeknek fõleg a késõbbi szakaszokban jellemzõ tünete lehet a haspuffadás vagy a székelési szokások megváltozása.

A nõgyógyászati daganatok rendszerint vérzészavart okozhatnak, mely lehet a menstruációtól független vérzés, ezen belül is például kontakt- (a szexuális együttlétet követõ) vérzés, illetve megváltozhat a hüvelyváladék mennyisége, állaga, színe és szaga is.

Amennyiben a felsorolt nõgyógyászati problémák közül bármelyik panasz jelentkezik, amelyet haspuffadás, emésztõszervi tünetek kísérnek, minden esetben indokolt nõgyógyászt felkeresni, és elvégeztetni a vizsgálatokat.

Külön kiemelendõ a petefészekrák, amely nagyon alattomos daganat. Jellegzetes tünete nem igazán van, inkább az elõrehaladottabb szakban bizonytalan hasi panaszok jelentkezhetnek. Ilyenek a hasi teltségérzet, étkezéskor a szokatlanul korán bekövetkezõ jóllakottságérzés, haspuffadás, hasi fájdalom.

Vesebetegségek

A vesegörcs nem ritka kórkép, mégis gyakran elõfordul, hogy a tünetek téves értelmezése miatt a beteg nem kerül azonnal az illetékes intézménybe, csak a társszakmák szakrendeléseire. A tünetek színesek, nem egyértelmûen csak urológiaiak, innen a tévedés lehetõsége.

Jellemzõ a hirtelen fellépõ, erõs, szinte elviselhetetlen vesetáji fájdalom, mely helyi panasz mellett gyakran kisugárzik az ágyék, vagy a külsõ nemi szervek régiója felé. Gyakran látható hirtelen fellépõ hányinger, hányás, de hasi puffadás, székrekedés is kísérheti.

Pajzsmirigybetegségek

A pajzsmirigy alulmûködésekor lassul az anyagcsere, renyhébb lesz a bélmûködés, gyakran alakul ki székrekedés, puffadás. Kísérõ tünetei lehetnek még a hidegintolerancia, a hízás, a megvastagodott, durva tapintású szõr és haj stb.

Amennyiben orvoshoz fordulsz, mondd el az összes tünetedet, még ha nem gondolod is, hogy összefüggnek egymással, hiszen például maga a pajzsmirigy nagyon színes és változatos tüneteket produkál.