2024.04.25. - Márk

A viszketés lehetséges okai és kezelése

A viszketés sokakat néha már szinte az õrületbe kerget. Az orvosi néven pruritusként ismert rendellenességet a bõrben lévõ érzõidegek ingerlése váltja ki.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Mintha hangyák mászkálnának rajtunk

- Lehetséges ok: Menopauza. A hangyamászás-érzést a hormonszint változása okozhatja. Az egyik elmélet szerint az ingadozó hormonszint gyakorolhat hatást a bõr érzõidegeire.

- Kezelés: Az omega-3 zsírsav bevitel fokozása enyhítheti a bõrbetegséget. Sok víz fogyasztásával a megfelelõen hidratált bõrnek köszönhetõen csökken az irritáció. Hasonlóan jó hatással lehet a dohányzás, a napfény, a stressz és az alváshiány kerülése.

Lángoló viszketés és vörös, váladékozó bõr

- Lehetséges ok: Allergia. Az allergiás kontakt bõrgyulladásként ismert állapot akkor következhet be, amikor a bõr valami hozzá érintkezõ anyaggal szemben reagál. A leggyakoribb kiváltó tényezõk a nikkel ékszerek, a gumikesztyûk vagy az övcsatok, de a szappanokban vagy parfümökben lévõ vegyületek is okozhatják. Az asztmára, ekcémára és szénanáthára hajlamos emberekben könnyebben alakulhat ki a rendellenesség, valószínûleg a legyengült immunrendszer következtében.

- Kezelés: Legelõször az okot kell felderíteni. Ehhez meg kell figyelni, mit használunk a roham elõtt. Az allergiateszt is segíthet. Megfelelõ hidratálással fenntarthatjuk a bõr természetes védelmi vonalát, hipoallergén sampon és szappan használatával pedig elkerülhetjük az esetleges reakciót, mivel ezek mentesek a leggyakoribb allergénektõl.

Szúró, intenzív viszketés
További tünetek: hirtelen bõrkiütés, vagy halvány vörös foltok.

- Lehetséges ok: Ekcéma. A betegség minden ötödik embert érint élete során. Az ekcémát az immunrendszer túlmûködése okozza, és leggyakrabban a térdhajlatban, a könyéken, a nyak oldalán, valamint a szem vagy a fül körül jelentkezik, mert ezek a területek melegek és nyirkosak.

- Kezelés: Mivel a száraz bõr könnyebben irritálódik, folyamatosan hidratálni kell parabénmentes krémekkel. Gyulladáscsökkentõ hatásának köszönhetõen a zablisztes fürdõ is segíthet.

Viszketõ vörösbarna kiütés

- Lehetséges ok: Gyógyszerek.Néhány gyógyszer, például a penicillin és más antibiotikumok is okozhatnak viszketést. Ez azzal magyarázható, hogy a gyógyszert a szervezetünk idegen vegyületként kezeli, és néhány órán belül allergiás reakciót produkál.

- Kezelés: Beszéljünk orvosunkkal a terápia változtatásáról.

Égõ kiütés a naptól

- Lehetséges ok: Napallergia. Már akár 15 perc a napon okozhat polimorf fénykiütést. Ez az immunválasz égetõen viszketõ kiütéseket okoz a mellkason és a karon körülbelül egy nappal az elsõ behatást követõen.

- Kezelés:A kalamin kenõcs, vagy a kortikoszteroid krém és az antihisztamin tabletta segíthet. Megelõzéséhez érdemes fokozatosan hozzászoktatni magunkat a napfényhez.

Általános viszketés és forró, fájó bõr

- Lehetséges ok: Csalánkiütés.A rendellenesség akkor következik be, amikor a bõrben lévõ sejtek túl sok hisztamint szabadítanak fel. Két típusát ismerjük: akut és krónikus csalánkiütést. Elõbbi nátha vagy influenza, valamint rovarcsípés vagy valamilyen étel fogyasztása után alakul ki. A krónikus csalánkiütés több mint hat hétig tart, és akkor következik be, amikor az immunrendszerünk megtámadja a szervezetünket, és ennek hatására szabadul fel a hisztamin. Az alkohol, a stressz és a magas vérnyomás elleni gyógyszerek súlyosbíthatják az állapotot.

- Kezelés: A vény nélkül kapható antihisztaminok segíthetnek. A nem szteroid gyulladáscsökkentõket azonban kerüljük, mert ezek is allergiás reakciót válthatnak ki.

Enyhe, állandó viszketés és vörös foltok

- Lehetséges ok: Pikkelysömör. A betegség során a bõr a normálisnál körülbelül hétszer gyorsabban és vastagabban növekedik. Az immunrendszer rendellenes reakciója állhat a háttérben, bár a stressz és a hormonális változások is kiválthatják.

- Kezelés: A napfény segíthet, mert a D-vitamin szint növelése fékezheti a bõrnövekedést. A D-vitamin tartalmú kenõcsök is jó megoldást jelentenek. A tõkehalmájolaj is segíthet, mert az omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást.