2024.03.29. - Auguszta

A kevés folyadékbevitel komoly gondokat okozhat

A krónikus dehidratáltság súlyos egészségügyi probléma, amely növeli az ájulások, húgyúti fertõzések és a vesekõ kockázatát.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) folyadékbevitelre vonatkozó ajánlása nõknél 2 liter, férfiaknál 2,5 liter, de a javasolt mennyiség nagyban függ a környezeti tényezõktõl és a fizikai aktivitás mértékétõl is. Az ajánlott folyadékmennyiség 20-30%-a fedezhetõ a táplálékból, a többit pedig az elfogyasztott folyadékok biztosítják ― ez nem csak a sima vizet jelenti.

Ez a mennyiség idõsebb korban sem változik lényegesen. Mégis, 60 éves kor fölött általában már csak akkor isznak az emberek, ha szomjasak, s mivel a kor elõrehaladtával a szomjúságérzet is csökken, nagy valószínûséggel nem vesznek magukhoz annyi folyadékot, amennyire a szervezetüknek szüksége lenne. Mivel sok esetben a memória romlásával is számolni kell, az idõsebbek egyszerûen megfeledkeznek a folyadékbevitelrõl. Másokat az tart vissza az ivástól, hogy nehezen mozognak, ezért kétszer is meggondolják, hogy felálljanak-e egy pohár vízért. Nem beszélve arról, hogy ivás után a mellékhelységbe is ki kell majd menni. Ez fokozottabban igaz a mozgáskorlátozott, székhez vagy ágyhoz kötött idõsekre. Ráadásul bizonyos gyógyszerek szedése is gátolhatja a szomjúságérzet kialakulását. A helyzetet súlyosbítja, hogy ezzel párhuzamosan a vese folyadékmegtartó képessége csökken, ezért a vizelettel több víz ürül ki a szervezetbõl, mint korábban.

A csökkenõ étvágy, a szegényesebb, kevésbé változatos étrend szintén alacsonyabb folyadékbevitelt eredményez, hiszen táplálék formájában sem kerül be annyi víz a szervezetbe. Ezért fontos, hogy az arra rászorulók számára a nyári idõszakban is biztosítsuk a megfelelõ mennyiségû folyadékot, segítsünk nekik.

A felmérések azt bizonyítják, hogy 85―99 év között hatszor nagyobb a kiszáradás veszélye, mint 65―69 év között. A krónikus dehidratáltság pedig súlyos egészségügyi problémákhoz, például vesekõhöz, szájüregi betegségekhez, légzési nehézségekhez, csökkenõ kognitív funkciókhoz és egyéb mentális problémákhoz vezethet. Már egy közepes mértékû kiszáradás is olyan kellemetlen, az idõsek életét különösen megnehezítõ tüneteket okozhat, mint az állandó székrekedés.