2024.03.29. - Auguszta

Agyi szkenneléssel keresték az autizmus hátterét

Az agy homloklebenyében lévõ túl sok kapcsolódás magyarázhatja az autistáknál jelentkezõ tanulási problémák egy részét.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Olyan autisztikus gyerekeket vizsgáltak, akik hordoznak egy, az autizmus nagyobb kockázatával kapcsolatba hozott gént. Kiderült, hogy a tanulási folyamatban fontos szerepet betöltõ homloklebenyben az agyi kapcsolódások szokásosnál sûrûbb halmaza található meg ezeknél a gyerekeknél, az agy más területeivel viszont kevesebb a kapcsolódása az itt található idegsejteknek.

Mint Daniel Geschwind kutatásvezetõ, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem (UCLA) munkatársa kiemelte, eredményük a nagy kirakós játék egy kulcsfontosságú darabja az autizmus hátterét illetõen.

Az autizmus összetett, spektrum jellegû rendellenesség, melyet általában a korai gyerekkorban diagnosztizálnak. Az érintettek kommunikációjában, ezáltal kapcsolataikban adódnak zavarok, melyek az egészen enyhe fokozattól a teljes kapcsolattartási képtelenségig terjedhetnek.

Geschwind és kollégái funkcionális mágneses rezonanciás (fMRI) felvételeket készítettek 32 gyerek agyi aktivitásáról egy adott tanulási feladat közben. A vizsgálatba bevont gyerekek fele autista volt, másik fele nem. Azoknál a gyerekeknél, akik hordozói voltak a CNTNAP2 jelû kockázatot növelõ génváltozatnak, erõsebb agyi kapcsolódásokat találtak a homloklebenyen belül, ám gyengébbeket az agy többi részével.

"A kockázati gént hordozó gyerekeknél az agy homloklebenye úgy tûnik, fõként saját magával beszélget" - magyarázta közleményében Ashley Scott-Van Zeeland, az egyik kutató.

Mivel a szóban forgó génváltozat nem autista emberekben is gyakran elõfordul, ezért 40 ilyen résztvevõ gyereket is bevontak a tanulmányba. "Ugyanazt a mintázatot találtuk" - hangsúlyozta Scott-Van Zeeland. Vagyis az adott gént hordozó, nem autista gyerekeknél is több kapcsolódást találtak a homloklebenyen belül.

Az autizmus kialakulásának hátterében számos ok, köztük több gén állhat, az eredmény egy újabb adalék a számos összetevõhöz.