2024.04.19. - Emma

Mégsem csökkenti a zöld tea a mellrák kialakulásának kockázatát

A korábbi feltételezésekkel ellentétben a zöld tea nagy mennyiségben történõ fogyasztása csak kis mértékben segít csökkenteni a mellrák kialakulásának kockázatát - derült ki a Nemzeti Rákközpont jelentésébõl.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

"Mivel a kockázati arány szempontjából csak nagyon kis különbséget találtunk a kevés, illetve a naponta akár tíz csészényi zöld teát is elfogyasztó nõk között, ezért "úgy véljük, hogy annak nincsen mellrákmegelõzõ hatása" - mondta Ivaszaki Motoki, a központ Járványtani és Megelõzési Részlegének vezetõje. A szakemberek beszámolója szerint a korábbi, állatokon végzett kísérletek azt mutatták, hogy a zöld teában található katekin és más polifenolok valószínûleg segíthetnek a mellrák megelõzésében, azonban a járványtani tanulmányok változó eredményeket hoztak.

A központ 1990 és 1993 között indult hosszútávú kutatása során összesen 14 éven keresztül követett nyomon 54 ezer nõt, akik az ország kilenc különbözõ prefektusában éltek. A 40 és 69 éves kor közötti résztvevõk közül 581 nõnél fejlõdött ki mellrák a megfigyelés végéig. A felmérést követõen a szakemberek hat csoportba osztották az alanyokat aszerint, hogy azok milyen gyakran - kevesebbszer, mint heti egy vagy naponta több mint öt alkalommal - fogyasztottak zöld teát.

Az eredmények nem mutattak egyértelmû összefüggést a zöld tea fogyasztásának gyakorisága és a mellrák kialakulásának kockázata között. Még azoknál a nõknél sem volt kimutatható kapcsolat, akik rendszeresen, vagyis naponta 7-9, vagy akár tíz csészényit is megittak kedvenc teájukból. A jelentés szerint a tealevelek minõsége - legyen az közepes, vagy egészen olcsó - sem befolyásolja a forró ital mellrák elleni jótékony hatását.